ANALIZA BEOGRADSKIH MEDIJA

Više štete nego koristi od Nikolićeve platforme za Kosovo

23.12.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Reagiranja koja je prethodnih nekoliko dana potaknula platforma za Kosovo srbijanskog državnog vrha ukazuju da Beograd zasad ima više štete nego koristi od tog dokumenta što ga je prošlog tjedna stranim diplomatima, domaćoj oporbi i kosovskim Srbima predstavio šef države Tomislav Nikolić, zaključci su analiza koje u nedjelju objavljuju beogradski mediji

Sugovornik "Politike", američki analitičar i profesor međunarodnih odnosa Daniel Serwer smatra da će srpska platforma za Kosovo u mnogome otežati pregovore Beograda i Prištine, te da se premijer Ivica Dačić do sada s teškim pitanjem Kosova koje mu je "predano u ruke" nosio na način koji je "obećavao rezultat".

"Nikolić mu je sada dao platformu koja će garantirano propasti", ocijenio je Serwer u "Politici", zaključujući da, unatoč tome što je izgubila suverenitet nad Kosovom, Srbija ima legitimni interes štititi kosovske Srbe.

"To bi trebalo biti predmet pregovora s Prištinom, a ne status koji je odlučen u političkom procesu predviđenom Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a", istaknuo je Daniel Serwer.

S druge strane, "Blic" ukazuje na negativne ocjene platforme sa Zapada, potaknute prije svega stajalištem da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno", koje se shvaća kao suspendiranje dijaloga premijera Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU-a. "Blic" saznaje da je, navodno, ta sporna rečenica izbrisana iz dokumenta.

Takva odluka državnog vrha, kako piše "Blic", uslijedila je nakon nedvosmislenih najava da će SAD i Njemačka predloženi tekst ignorirati.

"Ako bi Srbija inzistirala na reagiranju, u Washingtonu i Berlinu će ga i službeno odbiti kao 'nemoguć osnov za pregovore'", piše "Blic" pozivajući se na diplomatske izvore.

Jedno od pitanja koje neslužbeno postavlja Bruxelles, tvrdi ovaj list, jest želi li predsjednik Nikolić anulirati dosadašnja postignuća visoke predstavnice Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u dijalogu Beograda i Prištine, donoseći odgovor srbijanskog vicepremijera Rasima Ljajića.

"Platforma o Kosovu i tehnički dijalog Beograda i Prištine su paralelni procesi. Srbija nema interesa obustaviti tehnički dijalog jer nikad nismo bili bliži datumu za početak pregovora", rekao je Ljajić.

Šefica Odbora za europske integracije Skupštine Srbije Milica Delević kaže, pak, da je "za EU najvažniji uspješan nastavak dijaloga", a platformu će ocjenjivati po tome koliko može dijalog unaprijediti ili povući u suprotnom smjeru.

"Mogućnost da se dijalog suspendira zbog platforme, kao što se nagovještava na samom početku predloženog teksta, neće biti shvaćena kao pozitivan signal i daje manje šanse europskim integracijama", istaknula je Milica Delević.

Osim nezadovoljstva na Zapadu, platforma je potaknula i nesuglasice unutar vladajuće koalicije, premda premijer Ivica Dačić negira da između njega i predsjednika Tomislava Nikolića ima ikakvih nesporazuma o daljnjem usuglašavanju tog dokumenta.

Mada je ranije nagoviješteno da će platforma biti na dnevnom redu parlamenta Srbije, Dačić je ustvrdio kako to "nije planirano", a da će zastupnici diskutirati samo o "polaznim načelima za razgovore s prištinskim vlastima", te o konačnom dogovoru "kad on bude postignut".

Dačić je objasnio kako sad slijedi nastavak razgovora s Prištinom u kojima će srpska strana "pregovarati na temelju načela u platformi", ali je ponovio da "taj dokument nije konačan".

Dačić je nagovijestio i da će biti promijenjen dio teksta platforme u kojem se navodi da tehnički dijalog s Prištinom treba prekinuti jer slabi pregovaračke pozicije Beograda.

Šef Delegacije Europske unije u Srbiji Vincent Degert poručio je ranije, nakon što ga je srbijanski predsjednik upoznao s platformom, da "pored dobrih elemenata, postoje dijelovi koji zahtjevaju doradu".

"Niz pitanja koja treba riješiti već je dobro poznat, kao što je omogućavanje predstavnicima Prištine da sudjeluju u regionalnim konferencijama i ugovorima. Zatim, pronalaženje rješenja za električnu energiju i pozivni broj za Kosovo. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, kako sam razumio, podijelio je s veleposlanicima (zemalja EU-a, Kine i Rusije) radnu verziju platforme za Kosovo. Čekamo da vidimo konačan dokument i tada ćemo reći svoje komentare", rekao je Degert.

Parlamentarna oporba, uz iznimku Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, nije sklona poduprijeti platformu jer je smatra nerealnom i neprovodivom, dok su predstavnici Srba s Kosova ocijenili da je taj dokument prihvatljiv jer izražava njihove interese.