NAJBOLJE ORUŽJE

Viviane Reding: Želimo Sjedinjene europske države!

09.01.2014 u 12:02

Bionic
Reading

Kampanja s ciljem da se Europska unija pretvori u Sjedinjene Europske Države bit će 'najbolje oružje protiv euroskeptika', izjavila je Viviane Reding, potpredsjednica Europske komisije i europska povjerenica za pravosuđe. Reding je pozvala da se 'istinska politička unija' uvrsti u kampanju za europske izbore koji će se održati u proljeće

'Trebamo izgraditi Sjedinjene Europske Države s Europskom komisijom kao vladom te s dva doma - Europskim parlamentom i Senatom država članica', poručila je Reding.

Njezina vizija, koju dijele mnogi u europskim institucijama, transformirala bi Europsku uniju u superdržavu, svodeći nacionalne vlade i parlamente na minornu političku ulogu, kakvu primjerice igraju gradska i lokalna vijeća u Velikoj Britaniji, piše Telegraph.

Iskusni europski dužnosnici, poput Viviane Reding, žele da se na europskim izborima u svibnju ne razgovara samo o mjerama štednje i eurozoni, već i o velikoj viziji Europe.

'Ova rasprava ulazi u odlučnu fazu. Za nešto više od četiri mjeseca građani širom Europe moći će izabrati Europu u kakvoj žele živjeti', rekla je potpredsjednica Europske komisije.

'Ishod ovih izbora oblikovat će Europu u mnogim godinama pred nama. Stoga je krucijalno glasanje na ovim izborima. Ovo će biti naše najbolje oružje protiv euroskeptika: objasniti našim građanima da njihov glas uistinu vrijedi', rekla je Reding.

Govoreći u Ateni, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso sugerirao je da će Europska unija koristiti stogodišnjicu Prvog svjetskog rata kako bi se upozorilo na to da euroskepticizam, ekstremna desnica i populističke antieuropske stranke mogu ponovno dovesti do rata u Europi.