odgovorili sdp-ovoj zastupnici

Vlada godinama zasjeda u NSK, za to ne plaća dodatne troškove

28.09.2024 u 11:42

Bionic
Reading

Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu (NSK), odnosno njenu plenarnu dvoranu, u kojoj se održavaju njene sjednice, hrvatska Vlada koristi bez ikakvih dodatnih troškova, odgovorila je Vlada na pitanje SDP-ove zastupnice Marije Lugarić.

„Od 19. ožujka 2020. Vlada je prvotno imala trošak za streaming sjednice, a s obzirom na to da je dvorana naknadno opremljena vlastitom opremom koristi se bez ikakvih dodatnih troškova“, odgovorila je Vlada SDP-ovoj zastupnici.

Nju je, pak, zanimalo zašto se Vladine sjednice održavaju u NSK-a, a ne u Banskim dvorima, gdje je Ured premijera i ostalih službi i u kojima se održavaju i protokolarni sastanci.

Zanimalo ju je i koji je trošak zasjedanja u NSK, plaća li se i koliko i s kojih proračunskih pozicija najam dvorane/prostora u NSK.

 Vlada podsjeća da su sjednice u zgradi NSK održavane zbog panedmije covida, odnosno opreza i pridržavanja mjera zaštite dok su bile na snazi.

 Dvorane za sjednice i sastanke u Banskim dvorima višestruko su manje, pa je radi opreza, održavanje sjednica prebačeno u plenarnu dvoranu NSK koja svojim kapacitetima omogućava veću zdravstvenu i epidemiološku sigurnost većem broju sudionika, objašnjava Vlada.

 „Kriterij za održavanje događanja u zgradi NSK ili u Banskim dvorima je kriterij prostornog kapaciteta i broja sudionika, te kriterij tehničkih uvjeta potrebnih za održavanje određenog događanja (prezentacija novinarima, potreba uključivanja sudionika videovezom i slično), a za ostale sudionike i eventualna oštećenost postojećih prostornih kapaciteta u potresu zbog kojih je omogućeno subjektima javnog prava korištenje predmetnog prostora bez naknade“, odgovorila je Vlada zastupnici Lugarić.