KAŽU DA SU PRVI U EUROPI

Vlada najesen pušta redovnu sjednicu uživo na YouTube

19.07.2013 u 14:53

Bionic
Reading

Svi građani s pristupom internetu od rujna trebali bi moći uživo pratiti sve sjednice Vlade preko videolinka na službenom YouTube kanalu. U Vladi kažu da u Europi nisu pronašli sličan primjer te misle da su prvi koji će na takav način 'otvoriti' svoje sjednice građanima

U Banskim dvorima već se desetak dana buši, provlači kablove i uređuje soba za režiju odmah preko puta novinarske sobe. Kako nam je objasnila glasnogovornica Vlade Ivana Grljak, radi se o oživljavanju projekta koji je zamišljen još 2008. godine (u vrijeme dok je Ivo Sanader bio premijer, op. a.), a kojim bi se sve sjednice Vlade snimale s tri kamere visoke kvalitete, dok bi hrvatske televizije od njih samo uzimale signal.

Dakle, televizijski snimatelji koji sada još jedini imaju direktan pristup sjednici Vlade nakon ugradnje kamera više neće smjeti prisustvovati na sjednicama Vlade. Glasnogovornica kaže da će položaj njihovih kamera biti takav da će se uvijek moći snimiti svaki ministar koji bude imao riječ, a televizije će njihov signal bez problema preuzimati.

Vladajući su uvjereni da ovime doprinose transparentnosti jer će se prijenos sjednice Vlade moći, uživo, pratiti na Vladinom YouTube kanalu. Kako nisu uspjeli pronaći sličan primjer u drugim zemljama Europe, tvrde da su prva europska Vlada koja će građanima dati mogućnost da sjednice prate preko interneta.

Projekt se radi u suradnji Vlade i HTV-a, s time da Vlada za njega daje 36 tisuća kuna. Očekuje se da će građani prvu sjednicu Vlade preko YouTubea moći pratiti već od rujna.