odgovorio vladi

Milanović: Odgovaram isključivo hrvatskim ljudima, a ne Washingtonu i Bruxellesu

02.10.2024 u 20:24

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebooku, poručivši da hrvatski vojnici 'neće sudjelovati u aktivnostima koje Hrvatsku guraju u rat'

'Jednostavno, dok sam ja Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik – hrvatski vojnici, dočasnici i časnici neće sudjelovati u aktivnostima koje Hrvatsku guraju u rat. Radilo se o jednom ili stotinu vojnika, ma gdje oni bili - radi se o izravno stožernoj potpori zaraćenoj strani koja nije članica NATO-a i to predstavlja izlazak iz okvira nacionalnog interesa Republike Hrvatske.

Predanost Republike Hrvatske našim saveznicima u NATO-u ogleda se i u činjenici da sam dao suglasnost za povećanje sudjelovanja pripadnika OSRH u graničnim zemljama Saveza za gotovo 80 posto, s 300 na 520 pripadnika.

Napominjem kako Hrvatska ima obavezu pomagati isključivo saveznicima i to svakodnevno radimo. Sve ostalo je uključivanje u rat, što nisam i neću dopustiti. Ja odgovaram isključivo hrvatskim ljudima, a ne Washingtonu i Briselu - tako će i ostati', napisao je Milanović na Facebooku.

Podsjetimo, predsjednik je jučer odbio je dati suglasnost o sudjelovanju hrvatskih vojnika u NATO aktivnosti za sigurnosnom i obučnom potporom Ukrajini (NSATU), rekavši da odbija slanje hrvatskih vojnika u rat u Ukrajini.

Vlada RH danas je u poprilično oštom priopćenju naglasila da je Milanović bio na samitu NATO-a u Washingtonu na kojem je ta misija osnovana te joj se nije suprotstavio, prozvavši ga nedosljednim i neiskrenim.

'Sudjelovanjem u aktivnostima NSATU-a sveukupno bi do pet hrvatskih časnika, u razdoblju od 2024., 2025. i 2026., otišlo u Wiesbaden, koji se nalazi u Njemačkoj, a ne u Ukrajini. Nije niti predviđeno slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu, a Milanović je jedino ''spriječio'' pridruživanje pet ili manje hrvatskih časnika zapovjedništvu NSATU-a u Njemačkoj! Pritom njihova uloga tamo bila bi primarno logistička potpora i koordinacija donacija opreme i sredstava za Ukrajinu', napisalu su iz Vlade.