NOVI ZAKONI

Vlada u četvrtak o zakonu o financiranju lokalne i regionalne samouprave

27.09.2017 u 22:09

Bionic
Reading

Vlada bi na sjednici u četvrtak trebala prihvatiti i uputiti u saborsku proceduru prijedlog zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2018. godini

Ministar financija Zdravko Marić nedavno je najavio da bi se od početka iduće godine primjenjivao novi zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave te da je cilj  novog zakona pojednostaviti sustav, ali i osnažiti proračune jedinica lokalne samouprave.

Podsjetio je da je taj prijedlog bio 40 dana u javnoj raspravi, tijekom kojih su pristigli konstruktivni i dobri komentari. Govoreći o samom zakonskom rješenju, kazao je da u načelu, sav prihod od poreza na dohodak ide jedinicama lokalne i područne samouprave.

Zakonom se namjerava na jednostavniji, razumljiviji i pravedniji način definirati sustav raspodjele prihoda od poreza na dohodak, sustav fiskalnog izravnanja jedinica lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave te sustav financiranja decentraliziranih funkcija.

Također, namjera je definirati sustav koji će svim jedinicama lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave osigurati potencijal za pružanje usporedive razine javnih usluga, dok će se u okviru drugih zakonskih propisa poticati regionalni razvoj i demografska obnova.

 Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice Vlade, među 23 točke, nalazi se i prijedlog odluke o osnivanju upravljačkog odbora i izvršne radne skupine za izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine te prijedlog strategije socijalne skrbi za starije osobe za razdoblje do 2020. godine.