govor o stanju nacije

Putin: NATO se sprema napasti Rusiju!

29.02.2024 u 09:46

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju o stanju nacije u četvrtak, dva tjedna prije izbora na kojima će osvojiti još jedan mandat, zaprijetio je Zapadu da ga može poraziti na vlastitom tlu ako pokuša napasti Rusiju. Prijetnju vidi u širenju NATO-a na Finsku i Švedsku

Također je ponovno krivnju za početak rata u Ukrajini svalio na Zapad, istaknuvši da se Rusija bori za 'slobodu i neovisnost'. Iako su pojedini analitičari na Zapadu očekivali da će odgovoriti na poziv iz moldavskog odmetnutog područja Pridnjestrovlja za pomoć, u scenariju po kojem je počela invazija na Ukrajinu, to se za sada nije dogodilo.

12:25 Obraćanje Vladimira Putina nakon više od dva sata govora završava zahvalom građanima Rusije na njihovoj 'solidarnosti' i 'pouzdanosti'.

'Mi smo jedna velika obitelj. Ostvarit ćemo sve naše snove za budućnost Rusije.'

12:20 Putin još uvijek drži svoj godišnji govor, ponovno se dotiče rata te hvali ruske trupe uključene u 'specijalnu vojnu operaciju'. 'Oni su stali u obranu zemlje, sve su to mladi, mladi momci. Kad ih sretnem, srce mi je puno ponosa', kaže on, dodajući da time pokazuju svoju 'predanost' Rusiji.

Ističe da će oni koji služe u ruskim oružanim snagama u budućnosti imati bolji pristup visokom obrazovanju i obuci.

11:10 Putin kaže da je rusko gospodarstvo poraslo za 19 posto i da će se minimalne plaće povećati.

'Obnova naše industrijske baze ključna je za zaštitu našeg suvereniteta.'

Predsjednik obećava da će zemlja postati četvrta najveća gospodarska sila u bliskoj budućnosti.

10:55 Nastavlja govoriti o domaćim temama i otkriva planove za produljenje životnog vijeka u Rusiji kako bi se osiguralo da sljedeća generacija bude 'jaka i robusna'. Također želi da se što više stanovništva bavi sportom, a sredstva planira utrošiti na poboljšanje objekata. Milijarde rubalja također će se potrošiti na izgradnju i obnovu škola i fakulteta, tvrdi.

10:45 Siromaštvo je sljedeće na dnevnom redu Putinova obraćanja. Predsjednik, koji je na vlasti od 2000. godine, kaže da želi smanjiti razinu siromaštva s 30 na sedam posto do 2030. godine.

10:40 Ruski predsjednik kaže da se na Zapadu 'razaraju obiteljske veze i moralne vrijednosti'.

Nasuprot tome, on tvrdi da Rusija podržava 'civilizirane vrijednosti'.

Priznaje da se Rusija suočava s padom nataliteta, ali kaže da je to globalni trend. Objasnio je da se protiv toga bori na svim razinama vlasti.

'Velike obitelji moraju postati norma', kaže uz dug pljesak, dodavši da u sljedećih šest godina moraju postići održiv natalitet te je najavio dodatnu financijsku potporu obiteljima.

Putin se obraća naciji Izvor: Društvene mreže / Autor: SkyNews

10:28 'Razumijemo i da nas Zapad želi uvesti u utrku u naoružanju, kao što je bio slučaj tijekom Hladnog rata u vrijeme Sovjetskog Saveza.' Istaknuo je da im je cilj da vojska i mornarica budu prikladno opremljene. Posebno im je važno da na zapadnom dijelu zemlje budu spremni u svjetlu ulaska Finske i Švedske u NATO.

'Lagali su, pripremaju se za napad koristeći najučinkovitije snage za to', kazao je Putin, dodavši da se dobro sjećamo sudbine svih koji su pokušali napasti njihovu zemlju. 'Mi također imamo oružje, oružje koje ih može pobijediti na njihovom teritoriju', zaprijetio je. To je vrlo opasno jer bi moglo izazvati upotrebu nuklearnog oružja.

'Jesu li toga svjesni?! Misle da su nadmoćni, ali zaslijepljeni su rusofobijom. Bez Rusije nema čvrstog mira u svijetu', poručio je.

10:25 Putin govori da Rusija pokazuje 'potpunu odgovornost' za korištenje nuklearnog oružja.

Osvrće se na optužbe SAD-a da su u svemir lansirali nuklearno oružje koje ubija satelite.

'Ovo je samo laž kako bismo ispali loši. I ovdje se morate sjetiti da zadnjih 15 godina predlažemo obuzdavanje uporabe nuklearnog oružja. Imamo sve moguće temelje tvrditi da cijelo pitanje naše težnje za strateškom hegemonijom nije ništa drugo nego pretvaranje.'

  • +3
Putinovo obraćanje naciji Izvor: Profimedia / Autor: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Putin dalje navodi da SAD pregovara s Rusijom samo da bi 'ostvario vlastite interese'.

10:23 Rusija se bori za svoju 'slobodu i nezavisnost', potom zastaje zbog trenutka šutnje za svoje 'pale heroje'.

10:22 Upozorio je da nitko nema pravo miješati se u unutrašnja pitanja Rusije, posebno Zapad sa svojim kolonijalnim tendencijama. Smatra da je cilj Zapada uništiti Rusiju i iskoristiti njihov prostor za bilo kakvu svrhu koju su naumili, uključujući Ukrajinu.

Ruski čelnik kaže da je SAD 'apsolutno odlučan' izazvati podjele u zemlji. Rusija se bori za svoju 'slobodu i neovisnost', tvrdi.

10:15 Putin je započeo s obraćanjem s 15 minuta kašnjenja. Na početku je kazao da su dokazali da zajedno mogu riješiti sve probleme, a posebno se osvrnuo na narod Donbasa, koji brani svoje domove. Pozdravio je 'ogromnu podršku' stanovništva za ono što on naziva 'specijalnom vojnom operacijom' u Ukrajini. Pohvalio je 'heroje' na prvim linijama i 'u rovovima', koji 'pate', ali imaju podršku 'cijele države'.

***

Obraćanje stiže u trenutku u kojem planirana trodnevna 'specijalna vojna operacija', odnosno rat u Ukrajini ulazi u treću godinu, a mnogi strahuju da bi se mogao proširiti i pretvoriti u treći svjetski rat.

Proruski separatisti u regiji Pridnjestrovlje u Moldaviji zatražili su u srijedu pomoć Moskve jer su 'suočeni s povećanim pritiskom'. Scenarij poziva u pomoć podsjeća na početak opće invazije Rusije na Ukrajinu, kada je Putin odgovorio na poziv za pomoć čelnika odmetnutih regija Donecka i Luhanska.

Očekuje se da će u govoru 71-godišnji čelnik iznijeti gospodarske, socijalne i vanjskopolitičke ciljeve za naredno šestogodišnje razdoblje.

  • +6
Vladimir Putin letio bombarderom Izvor: Profimedia / Autor: Dmitry Azarov / TASS / Profimedia