Viktor Medvedčuk

Vlasnik megajahte u Trogiru je proruski oligarh: Bit će zamrznuta!

24.06.2024 u 13:16

Bionic
Reading

Stalna skupina za primjenu i praćenje provedbe mjera ograničavanja djelovanja kojima se ugrožava suverenitet Ukrajine donijela je odluku da se zamrzne megajahta Royal Romance vrijedna više od 180 milijuna eura usidrena u Trogiru. Utvrđeno je da je jahta u stvarnom vlasništvu Viktora Medvedčuka, proruskog oligarha u kumskim odnosima s Vladimirom Putinom, piše 24sata

Skupina koja se sastoji od predstavnika Ureda premijera, Ministarstva vanjskih poslova, MUP-a, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva mora, SOA-e i DORH-a donijela u je petak odluku.

Njom se utvrđuje povezanost firme Lanelia Holdings s Viktorom Medvedčukom. Utvrđeno je i zamrzavanje svih sredstava i gospodarskih izvora koji se nalaze na području Hrvatske i koji pripadaju ili su pod kontrolom Lanelia Holdingsa, pišu 24sata.

Pitanje je kako će sada reagirati odvjetnički tim Alekseja Inkina koji sa svojom tvrtkom Lanelia Holdings polaže pravo vlasništva na jahtu.

Podsjetimo, u tijeku je pravni rat između ruskog biznismena Alekseja Inkina koji sa svojom tvrtkom Lanelia Holdings polaže pravo vlasništva na jahtu, a Ukrajinci su uvjereni da je jahta prikriveno vlasništvo Medvedčuka. Inkinovi odvjetnici podigli su tužbu od 35 milijuna eura protiv Hrvatske, a prijete i međunarodnom arbitražom ako situacija eskalira.