NA ČETIRI STOLICE

Vojni spektakl Rusije i Srbije 50 km od Hrvatske

14.11.2014 u 15:50

  • +2

Vojni spektakl u Srijemu

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Marko Djurica

Bionic
Reading

Pripadnici oružanih snaga Srbije i Rusije danas su u Nikincima uspješno izveli zajedničku antiterorističku vježbu, najveću te vrste u posljednja tri desetljeća u Srbiji. Demonstrirano je i spuštanje oklopnih transportera iz transportnih aviona Iljušin, pri čemu su pripadnici zrakoplovnih snaga Rusije pokazali visoku spremnost, javlja Blic. Reuters ocjenjuje da ta vježba, izvedena 50-ak kilometara od granice s članicom NATO-a Hrvatskom, ilustrira kako Beograd balansira između Zapada i Istoka u vrijeme napetosti oko Ukrajine

Vježbu su izvela 404 pripadnika vojski Rusije i Srbije, nakon čega su im čestitali srpski ministar obrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković i zapovjednik Zrakoplovno-desantnih snaga Rusije, general pukovnik Vladimir Anatolijevič Šamanov.

Gašić je ustvrdio da je Srbija vojno neutralna država, s postavljena četiri strateška cilja - Europska unija, Rusija, SAD i Kina - a da Vojska Srbije sa svima surađuje.

Negirao je medijske navode da su se pripreme za vježbu održavale u tajnosti, objašnjavajući da je vježba bila visokorizična jer je izvođena bojevom municijom, a pripreme za njenu realizaciju bile su složene.

Diković je vježbu ocijenio ocjenom 'odličan', istaknuvši da su današnje aktivnosti pokazale da su protuterorističke snage obje države odlično obučene. S generalom Dikovićem složio se i Šalimov, naglasivši značenje razmjene iskustava u borbi protiv terorističkih aktivnosti.

'Dvije države su se već suočavale, ne jednom, s terorističkim opasnostima, a danas smo podijelili iskustva koja imamo u tom segmentu', rekao je Šalimov.

Naveo je da je s Dikovićem razgovarao o budućoj vojno-tehničkoj suradnji, a najavio je da će u ime ministra obrane Rusije Sergeja Šojgua pokloniti 10 padobrana pripadnicima kopnene vojske Srbije.

Cilj vježbe bio je unapređenje sposobnosti rješavanja zadaća tijekom protuterorističke operacije u multinacionalnoj operaciji. Radi se o operaciji odgovora na krizu putem preventivnog razmještanja snaga na dijelu teritorija fiktivne države i upućivanja ljudstva u sastav borbenih grupa UN-a u krizno područje.


Demonstrirano je ubacivanje izviđačko-padobranske jedinice primjenom specijalnog desanta, oslobađanje taoca i uništenje terorista, napad na bazu terorista, sanitetska evakuacija...

Pripreme za izvođenje vježbe počele su u ožujku ove godine, a završno uvježbavanje zapovijedanja realizirano je od 7. do 13. studenog na aerodromu Batajnica.