ratne obveznice

Von der Leyen ima plan: Financirat će protuzračnu obranu vašim novcem

17.09.2024 u 10:46

Bionic
Reading

Ursula von der Leyen želi zaštititi Europu od ruskih raketnih napada, a izgradnja sustava obrane po uzoru na izraelski mogla bi koštati stotine milijardi eura. No novi prijedlozi za njegovo financiranje utjecajnog briselskog think tanka vjerojatno će izazvati negodovanje štedljivih članica EU-a poput Njemačke

Bruxelles bi trebao izdati euroobveznice da bi platio novi europski sustav zračne obrane, preporučio je vodeći ekonomski think tank Bruegel u izvješću objavljenom danas.

Prijedlozi Bruegela pomogli bi ispuniti ključno izborno obećanje predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen – ali bi također mogli izazvati uzbunu u Berlinu, u kojem se dosljedno protive zajedničkom zaduživanju.

Ruska invazija na Ukrajinu možda je otkrila ranjivost Europe – ali sustav zračne obrane po uzoru na izraelski mogao bi koštati stotine milijardi eura, što bi potencijalno zahtijevalo kreativno razmišljanje, navodi briselski think tank u svom izvješću.

'Nijedna pojedinačna država neće osigurati dovoljan iznos za zračnu obranu; raditi to zajedno ima puno više smisla', piše Euronews pozivajući se na izvješće Bruegela.

Iako je glavna prijetnja ogroman ruski kapacitet dronova i raketa, kažu da se Europa također mora pripremiti za napade nedržavnih aktera, poput pobunjenika hutista na Bliskom istoku.

  • +13
Ruski lovac pete generacije Su-57 Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

U srpanjskom manifestu za svoj drugi mandat, Von der Leyen rekla je da će europski sustav zračne obrane, uz jačanje kibernetičke obrane, biti projekt od zajedničkog interesa – što implicira da bi članice imale koristi od već postojećeg financiranja EU-a.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel također je promovirao ideju ratnih ili obrambenih obveznica EU-a kako bi se prikupio novac za vojne kapacitete, ali je ta ideja kontroverzna u Njemačkoj, u kojoj se to promatra kao subvencioniranje slabijih gospodarstava EU-a.

Države EU-a morale bi birati između više opcija protuzračne obrane na tržištu, uključujući američki sustav Patriot, njemački IRIS-T ili francusko-talijanski SAMP-T.

  • +6
Protuzračni sustav IRIS-T SLM Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Wikimedia Commons/Matti Blume

EU bi mogao odmah početi nabavljati sustave od postojećih proizvođača, sugerira izvješće Bruegela.

Zabrinjavajuće je i to što Europskoj komisiji nije dopušteno izravno trošiti sredstva na vojnu opremu – osobito zato što članice EU-a poput Irske i Austrije ne žele sudjelovati u nečemu što bi moglo narušiti njihovu neutralnost.

Taj se problem može zaobići predstavljanjem planova kao ulaganja u europsku industriju, kaže Bruegel – a Von der Leyen doista je obećala da bi novi sustavi trebali biti 'dizajnirani, izgrađeni i raspoređeni na europskom tlu'.

Takav protekcionizam mogao bi izazvati negodovanje u SAD-u, no Bruegel je uvjeren da će njemačke rezerve prema ideji zajedničke protuzračne obrane postupno nestati.