RAZMIŠLJA KAO LIBERAL

Vrdoljak kontra Linića: Zakon o radu treba mijenjati

21.01.2014 u 14:53

Bionic
Reading

'Novi Zakon o radu će liberalizirati zakonodavstvo, a mi smo liberalna stranka i zato ga podržavamo', izjavio je HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u Splitu, upitan o sindikalnom izjašnjavanju o mogućem generalnom štrajku u Hrvatskoj

'Svaki segment našeg društva mora shvatiti da je jedan od najvećih utega konkurentnosti Hrvatske upravo sadašnji Zakon o radu, koji je dosta rigidan i ugrožava investicije', tvrdi Vrdoljak. Zamolili smo ga da pojasni svoju izjavu, odnosno precizira koje su to odredbe sadašnjeg zakona fatalne po investicijsku klimu u državi, pa je odbio navesti bilo kakav primjer.

'Ministar Mirando Mrsić je rekao da predložene izmjene zakona ne donose ugrožavanje prava radnika, ali liberaliziraju radno zakonodavstvo. To podržavamo', rekao je onako općenito. Upozorili smo ga da je Slavko Linić zauzeo drugačiji stav i kazao da nema potrebe mijenjati Zakon o radu, pa se tek kiselo nasmijao.

'Ja imam svoj stav i ne očekujem da ga kolege ministri kopiraju, ali mislim da su izmjene koje je predložio kolega Mrsić dobre. Najbolja praksa je da se o svemu raspravi na visokom nivou i jednom kad se raspravi, da se pruži podrška ministru.'

HNS-ov ministar gospodarstva načelno nema ništa protiv Linićevog prijedloga da se dio dobiti državnih poduzeća slije u proračun, ali upozorava da se to ne može dogoditi ako bi ijedna planirana investicija bila ugrožena.

'Porez na dobit, naravno, nije upitan, ali tek treba vidjeti oko dividende. Investicije javnih tvrtki su prvi prioritet, a uplata dividende u proračun drugi', kazao je.

Novinare je poprilično zanimalo njegovo mišljenje o raznim Linićevim potezima, pa je Vrdoljak u jednom trenutku čak uzdahnuo i upozorio da 'nije on ministar financija'. Ipak, smatra da bi se trebalo izbjeći zadiranje države u drugi mirovinski stup, odnosno osobna izdvajanja građana.

'Liberalizirali smo model korištenja tih sredstava jer se godišnji potencijal od pet milijardi kuna ne reflektira dovoljno ni na investicije, ni na gospodarstvo. Treba izbjeći njihovo diranje, a ako do toga i dođe, moraju biti jasni razlozi, cilj i period takvih mjera', zaključio je Vrdoljak.