temperaturni rekordi

Vrhunac je toplinskog vala, Dalmacija u crvenom, evo kad stiže osvježenje

21.06.2024 u 06:14

Bionic
Reading

Toplinski val, koji je zahvatio Hrvatsku, u petak će dosegnuti vrhunac, no već od subote temperature će početi padati, a postoji i mogućnost za kišu, pa i grmljavinska nevremena. Cijela Dalmacija je pod crvenim upozorenjem DHMZ-a što znači da je vrijeme izuzetno opasno za zdravlje, nije puno bolje ni u ostatku zemlje koji je pod stupanj nižim narančastim upozorenjem - vrijeme je opasno

DHMZ javlja da će u petak biti djelomice ili pretežno sunčano i vruće uz vrhunac toplinskog vala. Lokalno u unutrašnjosti prema večeri i u noći mogući su pljuskovi i grmljavina, mjestimice i jače izraženi. Vjetar većinom slab, prolazno do umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura od 35 do 40 °C.

Temperatura u Rijeci i Dubrovniku dosegnut će 34, Zagrebu 36, Osijeku 37, Splitu 38 i Kninu 39 stupnjeva. Za tri regije, dubrovačku, splitsku i kninsku upaljen je i crveni meteoalarm. No, već od nedjelje trebali bi lakše disati. Temperature će se spustiti na oko ili ispod 30 stupnjeva.

  • +32
Toplinski udar zahvatio je Hrvatsku Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Prognostičarka Kristina Klemenčić Novinc otkrila je da su u četvrtak oboreni rekordi na splitskom području gdje je izmjerena temperatura iznad 38,9°C. Već su izmjereni temperaturni rekordi za lipanj, no za vikend stiže promjena vremena.

'Polako će stizati nešto svježi zrak, promijenit će se i zračna masa. S time onda treba računati uz više vlage i ovako vruće vremenske prilike, može biti lokalno i nevremena. Za sad su naznake uglavnom za sjeverne krajeve Hrvatske, pojasnila je. Što se tiče potencijalnog nevremena, dodala je da je zasad teško prognozirati unaprijed, ali da će građani biti na vrijeme obaviješteni. Nad Hrvatskom je i velika količina saharskog pijeska. - Još će sutra jačati dotok saharskog pijeska, a zatim s promjenom te zračne mase polako će stizati svježi i čisti zrak, a pijesak će nastaviti dalje na istok', kazala je prgnostičarka za HRT.

DHMZ navodi da će u subotu u biti unutrašnjosti promjenljivo i nestabilno. Mjestimice pljuskovi praćeni grmljavinom, vrlo vjerojatno i izraženiji, najprije u noći, a potom u drugom dijelu dana, posebice u središnjim i istočnim predjelima. Na Jadranu sunčanije i stabilnije, no uz lokalno jači razvoj oblaka moguć je poneki pljusak na sjeveru. Vjetar povremeno umjeren sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadni, poslijepodne prolazno i jak. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 23, na obali i otocima između 23 i 28 °C. Najviša dnevna većinom od 30 do 35, u Gorskoj Hrvatskoj malo niža.

Toplinski val može utjecati i na zdravlje ljudi, a posebno su na udaru djeca, stariji i kronični bolesnici. Izdane su i preporuke kako se ponašati tijekom toplinskog vala koje možete pronaći ovdje.

sve osim nogometa

Učitavanje...