globalni alarm

Vratile se opasne boginje, smrtonosnije su nego ikad!

14.08.2024 u 20:40

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je širenje mpox virusa, ranije poznatog kao majmunske boginje, u afričkim zemljama globalnom zdravstvenom izvanrednom situacijom. Ovo je već drugi put u posljednje tri godine da je WHO proglasila epidemiju mpoxa prijetnjom globalnog zdravlja, što dodatno naglašava ozbiljnost trenutne situacije

Mpox virus se ponovno pojavio na svjetskoj sceni s još većom snagom nego prije. Prvi put proglašen globalnom prijetnjom 2022. godine, mpox je tada zahvatio gotovo 100.000 ljudi u 116 zemalja, prvenstveno među homoseksualnim i biseksualnim muškarcima, te je uzrokovao oko 200 smrti. Iako je ta epidemija izazvala ozbiljnu zabrinutost, trenutna prijetnja koja se širi Afrikom daleko je smrtonosnija.

Od početka 2024. godine, Demokratska Republika Kongo (DR Kongo) zabilježila je više od 14.000 slučajeva mpoxa i 524 smrti, a virus se širi i na susjedne zemlje koje ranije nisu prijavljivale slučajeve ove bolesti. Ova nova epidemija pogađa najranjivije skupine, uključujući žene i djecu mlađu od 15 godina, što dodatno povećava opasnost od globalnog širenja virusa.

'Otkrivanje i brzo širenje novog klada mpoxa u istočnom dijelu Demokratske Republike Kongo, kao i njegovo širenje u susjedne zemlje koje ranije nisu prijavile mpox, vrlo su zabrinjavajući', izjavio je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a, piše The New York Times.

Širenje u Africi: 13 zemalja zahvaćeno

Nova epidemija mpoxa proširila se na 13 afričkih zemalja, uključujući nekoliko koje ranije nisu prijavljivale slučajeve ove bolesti. S obzirom na brzinu širenja i virulentnost novog soja, afričke zdravstvene vlasti i međunarodna zajednica suočene su s velikim izazovom. Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) proglasio je 'izvanrednu situaciju javnog zdravlja od kontinentalnog značaja', što je prvi put da je ova organizacija poduzela takav korak otkako joj je Afrička unija prošle godine dala ovlasti za to.

Dr. Nicole Lurie, izvršna direktorica za pripravnost i odgovor u Koaliciji za inovacije u pripremi za epidemije, neprofitnoj organizaciji koja financira razvoj cjepiva, naglasila je važnost međunarodne suradnje: 'U interesu je zemalja, kontinenta i svijeta da što prije zaustavimo prijenos virusa.'

Globalna prijetnja: Poziv na budnost i hitno djelovanje

S obzirom na potencijalnu prijetnju globalnom širenju, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) već su upozorili liječnike i javnost u Sjedinjenim Državama da budu na oprezu zbog ovog virusa. WHO-ova odluka da proglasi 'javnu zdravstvenu izvanrednu situaciju od međunarodnog značaja' ima za cilj potaknuti države članice da se pripreme za moguće pojavljivanje virusa u svojim zemljama. Ovo uključuje dijeljenje cjepiva, tretmana i drugih ključnih resursa s manje razvijenim zemljama kako bi se spriječilo širenje epidemije.

'Potrebna nam je usklađena međunarodna akcija kako bismo zaustavili ovu novu epidemiju', rekao je Gregg Gonsalves, epidemiolog sa Sveučilišta Yale, koji je 2022. godine bio član WHO-ovog odbora za mpox.

Epidemija iz 2022. godine većinom je ostala ograničena na uske seksualne mreže, prvenstveno među homoseksualnim i biseksualnim muškarcima. Kombinacija promjena u ponašanju i ciljanog cijepljenja uspjela je tada zaustaviti širenje virusa. U Sjedinjenim Državama, na primjer, broj slučajeva pao je na oko 1.700 prošle godine, s više od 30.000 koliko ih je bilo 2022. godine.

Međutim, verzija mpoxa koja se trenutno širi u Kongu je opasnija. Ovaj soj virusa ima stopu smrtnosti od oko 3%, što je značajno više od 0,2% koliko je iznosila smrtnost u epidemiji iz 2022. godine. Infekcija uzrokovana ovim virusom može izazvati niz ozbiljnih simptoma, uključujući groznicu, respiratorne probleme, bolove u mišićima, natečene limfne čvorove i osip na rukama, nogama, prsima, ustima ili genitalijama.

Suočavanje s izazovima: Potreba za cjepivima i međunarodnom suradnjom

Do nedavno, mpox se uglavnom širio konzumacijom kontaminiranog mesa ili bliskim kontaktom s inficiranim životinjama i ljudima. Većina smrtnih slučajeva dogodila se među djecom, koja su u ovoj regiji Afrike već pogođena pothranjenošću i drugim zaraznim bolestima poput kolere, ospica i dječje paralize.

S obzirom na ozbiljnost situacije, Kongo je odobrio dva cjepiva protiv mpoxa: japanski LC16 i Jynneos, cjepivo koje je korišteno 2022. godine u Sjedinjenim Državama i Europi. No, iako su ova cjepiva odobrena, Kongo još uvijek nije uspostavio plan cijepljenja, što predstavlja značajan problem u borbi protiv širenja virusa.

Dana 9. kolovoza, WHO je pozvala proizvođače cjepiva da podnesu zahtjev za hitno odobrenje, što je preduvjet za međunarodne organizacije poput Gavi, globalnog saveza za cjepiva, da kupe i distribuiraju cjepiva u siromašnim zemljama.

Međutim, trenutne zalihe cjepiva daleko su od dovoljnog. Bavarian Nordic, proizvođač Jynneos cjepiva, donirao je 15.000 doza za distribuciju u afričkim zemljama, ali to je tek mali dio od 10 milijuna doza koje su potrebne za kontrolu epidemije, prema podacima Afričkog CDC-a.

Cjepivo LC16 prvi je put korišteno u japanskoj djeci 1970-ih godina, a klinička ispitivanja koja financira Koalicija za inovacije u pripremi za epidemije trenutno istražuju može li Jynneos zaštititi djecu i osobe koje su već bile izložene virusu, izjavila je dr. Lurie.

Pogled u budućnost: Razvoj novih cjepiva

Kako bi se dugoročno borilo protiv mpoxa i srodnih virusa poput velikih boginja, znanstvenici razvijaju nova mRNA cjepiva. BioNTech, tvrtka koja je postala poznata po svojem doprinosu u razvoju cjepiva protiv COVID-19, sada radi na novom mRNA cjepivu koje bi moglo pružiti zaštitu protiv mpoxa i drugih sličnih virusa.

'Ova epidemija tinja već dugo vremena i stalno smo propuštali prilike da je zaustavimo', rekla je dr. Lurie. 'Zaista mi je drago što sada svi obraćaju pozornost i usmjeravaju svoje napore na rješavanje ovog problema.'