mariupolj pao 2022.

Zadnji dani očajničke obrane: Pogledajte kako su evakuirani civili iz Azovstalja

20.05.2024 u 15:19

Bionic
Reading

Ukrajinska brigada Azov pokazala je kako su njeni pripadnici evakuirali civile iz skloništa čeličane Azovstalj u Mariupolju početkom svibnja 2022.

Video je objavljen jučer, na drugu godišnjicu završetka obrane Mariupolja, na službenom kanalu brigade Azov na YouTubeu, izvijestio je ukrajinski vojni portal Militarnyi. Snimka prikazuje kako se zapravo odvijala evakuacija civila iz čeličane Azovstalj i kakvu su ulogu u tom procesu imale međunarodne organizacije. Između sredine ožujka i svibnja 2022. vojnici brigade Azov evakuirali su oko 1200 stanovnika iz Mariupolja, grada koji je bio pod snažnom ruskom paljbom.

'Rusko granatiranje, koje je potpuno uništilo Mariupolj, prisililo je starce, žene i djecu da potraže utočište u tamnicama elektrane', izvijestila je služba za odnose s medijima brigade. Evakuaciju civila iz opsade osiguravala je Ukrajina uz sudjelovanje vojnika i zapovjednika brigade Azov. Početkom svibnja 2022. više od tisuću civila bilo je u skloništima tvornice Azovstalj.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Azov

'Vidjet ćete očima vojnika brigade Azov organizaciju i proces evakuacije civila iz opkoljenog pogona. Neki snimci se objavljuju prvi put', napisala je služba za odnose s medijima. Tijekom pokušaja evakuacije civila iz čeličane Azovstalj četiri su ukrajinska branitelja poginula, a dvanaest ih je ranjeno. Od 16. do 20. svibnja 2022. branitelji grada izašli su iz skloništa u čeličani, čime je bila završena očajnička obrana grada.

  • +20
Predaja ukrajinskih boraca iz Azovstalja Izvor: Profimedia / Autor: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia