'12 minuta kretanja protiv raka'

Zagrepčani 12 minuta hodali centrom grada da bi upozorili na veliki zdravstveni problem

25.05.2024 u 15:31

Bionic
Reading

Povodom Europskog tjedna borbe protiv raka, u subotu su brojni građani sudjelovali u javnozdravstvenoj akciji „12 minuta kretanja protiv raka“ te upozorili na životnu važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji svih vrsta raka.

Sudionici javnozdravstvene akcije kretali su se 12 minuta od Europskog trga do Katedrale. U 11.55 sati (simbolično 5 minuta do 12 sati) laganom šetnjom okupljeni su se uputili prema Zagrebačkoj katedrali, a ovom šetnjom želi se ukazati da je uz tjelesnu aktivnost iznimno važno poštivanje Europskog kodeksa protiv raka koji kroz 12 životno važnih preporuka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave ove opake bolesti – kretanjem, održavanjem zdrave tjelesne težine, zdravom prehranom, tjelesnom aktivnosti, nepušenjem.

Uz predstavnike Hrvatske lige protiv raka, predvođene predsjednikom Lige Damirom Eljugom, akciji su se priključili i nagrađivani sportaši: karataši Anđelo Kvesić, Ivan Kvesić i Sara Tomić, seniori KHL Medveščak Admirala Alex Dimitrijević i Lovro Hanžek te veslački olimpijac Mario Vekić, kao ambasador akcije.

Ova akcija kao i mnogi projekti Hrvatske lige protiv raka, doprinijeli su podizanju svijesti o važnosti prevencije kao jednog od najvažnijih čimbenika u postizanju smanjenja smrtnosti od raka u Hrvatskoj. “Riječ je o primarnoj prevenciji koja za cilj ima da ne dobijemo rak, ali važna je i sekundarna prevencija kojom primjenjujemo određene dijagnostičke metode kojima se rak može otkriti u početnoj, gotovo potpuno izlječivoj fazi bolesti”, pojašnjava Eljuga.

Javnozdravstvenu akciju organizirali su Hrvatska liga protiv raka, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a pokrovitelj joj je Ministarstva zdravstva.