zajednička akcija

SAD-a i Velika Britanija žestoko napale uporišta Hutija u Jemenu

12.01.2024 u 01:59

Bionic
Reading

SAD i Velika Britanija pokrenule su napade na mete povezane s Hutijima u Jemenu, izjavila su četiri američka dužnosnika Reutersu.Ovo su prvi izravni napadi na Hutije, koje podupire Iran, otkako je ta skupina počela ciljati međunarodne brodove u Crvenom moru krajem prošle godine

Napadi američke i britanske vojske zabilježeni su u glavnom gradu Jemena Sani i u Hudaydahu, lučkom uporištu Hutija na Crvenom moru.

Dužnosnik Hutija potvrdio je 'incidente' diljem zemlje, uključujući glavni grad Sanu zajedno s gradovima Saada i Dhamar, nazivajući ih 'američko-cionističko-britanskom agresijom'.

Napadi američkih i britanskih snaga jedna su od dosad najdramatičnijih demonstracija širenja rata između Izraela i Hamasa na Bliskom istoku od njegove erupcije u listopadu. Naime, Hutiji su već ranije jasno rekli da napadaju brodove u Crvenom moru kako bi iskazali podršku Palestincima u Pojasu Gaze.

Jedan američki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da su napade izvodili zrakoplovi, brodovi i podmornice. Dva dužnosnika rekla su da su Australija, Kanada, Bahrein i Nizozemska pružile potporu operaciji.

Dužnosnik je rekao da je ciljano više od desetak lokacija i da su napadi trebali biti više nego samo simbolični. ​

Napade su potvrdili i američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Rishi Sunak.

'Današnja obrambena akcija uslijedila je nakon opsežne diplomatske kampanje, ali i eskalacije napada Hutija na komercijalna plovila', poručio je Biden.

Dodao je da SAD i njegovi saveznici 'neće tolerirati napade na svoje ljude niti dopustiti neprijateljskim akterima da ugroze slobodu plovidbe jednom od najkritičnijih svjetskih komercijalnih ruta'.

Upozorio je i na moguće daljnje akcije. 'Neću oklijevati poduzeti daljnje mjere za zaštitu naših ljudi i slobodnog protoka međunarodne trgovine', rekao je Biden.

'Ujedinjeno Kraljevstvo uvijek će se zalagati za slobodu plovidbe i slobodan protok trgovine. Stoga smo poduzeli ograničenu, nužnu i proporcionalnu akciju u samoobrani, zajedno sa SAD-om uz neoperativnu potporu Nizozemske, Kanade i Bahreina protiv ciljeva povezanih s ovim napadima, kako bismo degradirali vojne kapacitete Houthia i zaštitili globalnu plovidbu', kazao je Sunak.

Sunak je Hutije okrivio za 'niz opasnih i destabilizirajućih napada na komercijalne brodove u Crvenom moru, prijetnju britanskim i drugim međunarodnim brodovima', što je uzrokovali 'veliki poremećaj vitalne trgovačke rute i podiglo cijene roba'.

'Ovo više ne može proći', poručio je Sunak te pozvao Hutije da prestanu s napadima.

Čelnik Hutija Abdel Malek al-Huti kazao je ranije u četvrtak da će bilo kakav napad izazvati i odgovor.

'Bilo kakav američki napad neće ostati bez odgovora. Reakcija će biti jača od napada izvršenog brojnim raketama i s dvadeset dronova', kazao je.

Hutiji, koje podupire Iran, pojačali su napade na komercijalna plovila u Crvenom moru radi prosvjeda protiv izraelskog rata u Gazi. Razne pomorske linije su obustavile prometovanje te sada plove dužom rutom oko Afrike.

'Odlučniji smo gađati brodove povezane s Izraelom i nećemo uzmaknuti', poručio je ranije al-Huti.