BITKA ZA PERKOVIĆA

Zašto Miljenić krije što je pisao Viviane Reding?

08.07.2013 u 12:07

Bionic
Reading

Unatoč upozorenjima europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding da hrvatska Vlada mora povući Zakon o suradnji u pravosudnim stvarima s članicama EU-a, kojim se onemogućava izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj temeljem europskog uhidbenog naloga, Banski dvori i dalje stoje pri svojem stajalištu - o povlačenju zakona nema ni govora, piše Večernji list

Premijer Zoran Milanović, podsjetimo, izjavio je da će Vlada svoje pravo pokušati izboriti u razgovorima s Europskom komisijom. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić odgovorio je na pismo koje je Reding poslala u Zagreb krajem lipnja, kada je najavila da bi Hrvatska mogla biti kažnjena ako ne odustane od ograničenja uhidbenog naloga. Miljenić ne želi otkrivati što je napisao jer ne želi javnu polemiku s Viviane Reding, piše Večernji list

Hrvatska Vlada mogla bi iznijeti mnoge argumente jer se europski uhidbeni nalog u EU ne primjenjuje tako redovito kako se činilo, pa će Hrvatska nastojati diplomatskim putem objasniti svoje stajalište i pritom iscrpiti sve mogućnosti.

Europska komisija: Hrvatska tvrdi da će surađivati

Drugu priču govori pismo ministra Orsata Miljenića koje je primila Europska komisija.

Kratko je i sažeto glasi: 'Iznimno smo spremni za suradnju s EK kako bi se uklonilo bilo kakvo pogrešno tumačenje pravne stečevine'.

Iz ureda Viviane Reding za Večernji list poručili su da, ako je točno što stoji u pismu, potpredsjednica EK pozdravlja inicijativu. Komisija je u kontaktu s hrvatskom stranom kako bi potvrdila navode iz pisma.

Više možete doznati ovdje