NAKON INCIDENTA SA ŠEŠELJM

Zastupnici podržavaju odlazak hrvatske delegacije iz Beograda, očekuju ispriku Srbije

18.04.2018 u 16:48

Bionic
Reading

Nakon što je jutros Vojislav Šešelj izazvao incident u srbijanskoj skupštini, gazivši hrvatsku zastavu i vrijeđajući hrvatsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, zastupnici su podržali odluku šefa Sabora da se vrati u Zagreb. Jandroković bi se po povratku u Zagreb oko 19 sati trebao obratiti medijima

HDZ-ov Branko Bačić novinarima u Saboru poručio je da očekuje da ''nakon ovog gnjusnog čina vlasti Srbije primjereno reagiraju.'

'Moramo nastaviti zajedno živjeti i imati dobre političke odnose, ali ovim činom je pokazano nepoštivanje prema Hrvatskoj', rekao je Bačić.

Reagirao je i SDP-ov Orsat Miljenić. 'Vidim tu dvije suprotne stvari. Nedopustivo je da se u službenom prostoru tako ponaša sa zastavom zemlje koja je gost, osobito da to radi zastupnik. To Srbija nije smjela dopustiti, to je Srbija trebala spriječiti. Mi govorimo o osuđenom ratnom zločincu. To je čovjek koji živi od ovog i za ovo. Druga stvar, da li takvoj osobi onda treba davati više pozornosti', rekao je Miljenić.

Odluku hrvatskog izaslanstva podržao je i Most. 'Šešelj i u napad uključeni pripadnici Radikala su uništavanjem hrvatske zastave i uvredama izaslanicima grubo povrijedili dostojanstvo, kako izaslanika, tako i svih ljudi koje naša zastava predstavlja. U Hrvatskom saboru ne postoje ovakve radikalne opcije i ovakav se incident ne bi mogao ni dogoditi, no Srbija očito nije još imala katarzu oko svoje tamne prošlosti', poručili su iz Mosta.

'Vojislav Šešelj treba snositi posljedice svog bezumnog čina. Ovo nije prvi put da gazi po dostojanstvu Republike Hrvatske i svih njenih građana. U Hrvatskoj nikome nije palo na pamet uništavati srpske zastave za vrijeme posjeta Aleksandra Vučića, iako je na našu domovinu izvršena agresija. Pozdravljam odluku o prekidu službenog posjeta, to je jedini logičan potez nakon Šešeljevih uvreda. Službena Srbija treba se ispričati za ovaj skandal', rekao je Tomislav Panenić.

'Odluka predsjednika Sabora da odmah nakon sramotnog incidenta prekine posjet Srbiji, jedina je ispravna. Zahtijevamo da nadležne institucije, uključujući i Predsjednicu, upute primjerenu poruku Srbiji kako bi ovaj necivilizirani istup ratnog zločinca bio najoštrije sankcioniran. Od države koja želi biti dio europske obitelji i u tome traži i treba potporu Hrvatske, jedino drastična kazna zločincu Šešelju, za ovo što je danas napravio, pokazat će da Srbija doista želi graditi normalne odnose s našom državom', poručili su HSS-ovci na Twitteru.