fizičko nasilje

Zbog 16 tisuća napada na medicinsko osoblje u Italiji se traži vojska u bolnicama

11.09.2024 u 18:52

Bionic
Reading

Pacijenti i rodbina okomili se na liječnike i medicinske sestre, samo u 2023. bilo je 16.000 prijava fizičkih i verbalnih napada

Sindikati liječnika i medicinskih sestara u Italiji pozvali su vlasti da razmotre dovođenje vojske u bolnice kao odgovor na porast napada pacijenata i njihovih rođaka. U jednom od posljednjih liječnici i medicinske sestre bili su prisiljeni zabarikadirati se u sobi u bolnici Policlinico u Foggii, u južnoj regiji Puglia, nakon što je oko 50 rođaka i prijatelja 23-godišnje preminule žene nasrnulo na njih, piše Guardian.

Neki zdravstveni djelatnici su ozlijeđeni, a dva dana kasnije, ista je bolnica izvijestila o još jednom napadu, pri čemu je pacijent nogama i šakama udario tri medicinske sestre hitne pomoći. Zatim je u utorak, također u Pugliji, pacijent napao liječnika u bolnici Francesco Ferrari u Casaranu, blizu Leccea.

Dva fizička napada prijavljena su ovog tjedna u Napulju, gdje su zdravstveni radnici rekli da su se pacijenti i njihove obitelji okomili na liječnike hitne pomoći nakon što su zamoljeni da pričekaju svoj red. U kolovozu u Palermu, rođak pacijenta udario je volontera u bolnici Termini Imerese.

Antonio De Palma, predsjednik sindikata medicinskog osoblja, rekao je da je šokiran porastom nasilja. “U proteklih 10 godina nikada nije dokumentirana takva eskalacija brutalnosti. Hitno pozivamo ministra unutarnjih poslova da se pozabavi ozbiljnošću ove situacije. Postalo je imperativ razmotriti raspoređivanje vojske u zdravstvenim ustanovama. Ne možemo više čekati.”

Loreto Gesualdo, predsjednik Talijanske federacije medicinsko-znanstvenih društava (Fism), predložio je zakon o suspenziji besplatnog pristupa medicinskoj skrbi na tri godine za one koji napadnu zdravstvene radnike ili oštete zdravstvene ustanove.

Fism je izvijestio o više od 16.000 verbalnih i fizičkih napada na liječnike i medicinske sestre u talijanskim bolnicama samo u 2023. godini. Prošle je godine 62-godišnji muškarac osuđen na 16 godina zatvora zbog ubojstva liječnika 2022. sjekirom ispred bolnice Policlinico San Donato u Milanu jer su mu, kako je tvrdio, propisani tretmani bili beskorisni.