OPREZ U PROMETU

Zbog snijega u većem dijelu zemlje zimski uvjeti

09.12.2012 u 11:23

Bionic
Reading

Zbog snježnih padalina tijekom jučerašnjeg dana u većem dijelu zemlje, na većini cesta bili su proglašeni zimski uvjeti, a na nekim cestama bilo je prepriječenih vozila te se promet odvijao otežano, priopćio je Državni centar zaštite i spašavanja (DCZS)

Zimske službe su na terenu i raspoloživim kapacitetima čiste prometnice. Osim poteškoća u prometu, nije bilo informacija o drugim značajnijim problemima. Operateri ŽC-a 112 u većini županija primali su povećani broj poziva vezanih za potrebe intervencija vatrogasaca i komunalnih službi za skidanje snijega i leda s krovova kuća, te uklanjanje polomljenih grana drveća.

Zagrebačka zračna luka bila je jučer do 16:05 sati zatvorena za sav zračni promet.

Unatoč vrlo nepovoljnim vremenskim uvjetima u cijeloj zemlji sve pruge otvorene su za promet, ali zbog hladnoga vremena i velikih količina snježnih padalina željeznički promet se na cijeloj mreži pruga odvija s poteškoćama koji su uzrokovali kašnjenja putničkih vlakova tijekom jučerašnjeg dana od 60 do 200 minuta. Sve raspoložive mjerodavne ekipe su na terenu i ulažu se maksimalni napori da što veći broj vlakova dođe do odredišta.

U pomorskom prometu jutros su u prekidu trajektne linije Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Valbiska-Lopar, Lošinj-Susak, Sućuraj-Drvenik, Sumartin-Makarska i Split-Rogač, katamaranske linije na riječkom području i katamaran Ubli-Vela Luka-Hvar-Split.

Na području cijelog Grada Zagreba tijekom jučerašnjeg dana bilo je poteškoća s odvijanjem prometa. Iako su angažirani svi raspoloživi kapaciteti zimske službe, neke prometnice nisu bile očišćene i stvarane su gužve i zastoji. Promet na nekim tramvajskim linijama je bio je usporen, jer je pola tramvaja povučeno u spremišta zbog oštećenja. Povremeno je dolazilo do manjih prekida u opskrbi električnom energijom zbog kvarova na trafostanicama. Prema izvješću Vatrogasno operativnog središta, vatrogasci su imali 27 intervencija, skidanja snijega i leda s krovova kuća.

U Zagrebačkoj županiji najveći problem je bilo odvijanje prometa na A3, kod Križa (u oba pravca). Zbog nekoliko prepriječenih kamiona, promet se odvijao jako usporeno ili je bio u prekidu. ŽC 112 je zaprimio dosta poziva građana koji su se nalazili u vozilima u koloni te ostajali bez goriva i hrane i vode. U pomaganje građanima koji su bili u višesatnim kolonama uključeni su i pripadnici Crvenog križa općine Križ. Zastoje su uzrokovali uglavnom turski prijevoznici bez zimske oprema na vozilima te je policija zatvorila autocestu za promet od čvora Ivanja Reka do čvora Popovača. Oko 23:00 sati autocesta je otvorena za promet.

U Ličko-senjskoj županiji na A1 nije bilo većih problema, osim na dijelu Sveti Rok-Maslenica, gdje je promet bio otvoren samo za osobna vozila.

U Primorsko-goranskoj županiji u Rijeci je bilo manjih problema s autobusnim prometom, ali je to normalizirano. Vatrogasci su imali 24 intervencije, skidanja snijega i leda s krovova kuća.

Sve raspoložive snage u Osječko-baranjskoj županiji su bile su na terenu i održavale prohodnost prometnica po prioritetima. Zastoja nije bilo, cestovni i tramvajski promet je bio otežan i usporen, a vidljivost ograničena. Povremeno je dolazilo do ispadanja i kvarova na 10kV dalekovodu na području Osijeka. Najveći problemi bili su na području općina Marijanci i Koška. Prema informacijama iz HMP, zabilježena su tri smrtna slučaja starijih osoba, dva u Osijeku i jedan u Valpovu najvjerojatnije zbog povećanih fizičkih napora kod čišćenja snijega.

U Virovitičko-podravskoj županiji tijekom cijelog dana prometovalo se otežano zbog veće količine snijega i zapuha. Zabilježeni su kraći prekidi u opskrbi električnom energijom u Pitomači. Jedna osoba je u Pitomači preminula tijekom čišćenja snijega ispred svoje kuće