važan sastanak u sad-u

Zelenski najavio objavu mirovnog plana: 'To je plan pobjede, donijet će mir'

19.09.2024 u 06:49

Bionic
Reading

Američka demokratska predsjednička kandidatkinja Kamala Harris planira se sastati sa Zelenskim u Washingtonu sljedeći tjedan, izvijestio je Bloomberg News. Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump rekao je u srijedu kako će se "vjerojatno" sastati s ukrajinskim predsjednikom koji će sljedeći tjedan boraviti u SAD-u na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a

Bloomberg piše kako demokratska kandidatkinja i aktualna potpredsjednica pokušava proširiti svoj vanjskopolitički profil te da je snažno podržala nepokolebljivu potporu predsjednika Joea Bidena Ukrajini u njezinoj obrani od ruske invazije, a koja je započela u veljači 2022.

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump rekao je ranije u srijedu kako će se "vjerojatno" sastati s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim koji će sljedeći tjedan boraviti u SAD-u kako bi na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a govorio o ratu s Rusijom.

Zelenski želi predstaviti mirovni plan

Zelenskij je u kolovozu rekao kako želi predstaviti mirovni plan Bidenu, Harris i Trumpu.

U srijedu je rekao da je njegov "plan pobjede", čiji je cilj donijeti mir u Ukrajinu, održati zemlju snažnom i izbjeći "zamrzavanje sukoba", sada završen nakon dugih konzultacija.

Trump: Vjerojatno ćemo se sastati

"Vjerojatno, da", rekao je Trump odgovarajući na pitanje novinara hoće li se sastati s ukrajinskim čelnikom. Trump nije naveo dodatne informacije.

Posljednjih mjeseci su i neki drugi svjetski čelnici, koji su posjetili SAD radi samita i sastanaka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, završili na sastanku s Trumpom.

Trump će se na predsjedničkim izborima u SAD-u 5. studenog sučeliti s demokratskom potpredsjednicom Kamalom Harris.

Iako su Trump i Zelenskij razgovarali telefonom u srpnju, nisu razgovarali uživo od Trumpova mandata.

Trumpu je pomoć Ukrajini bacanje novca

Trump je opisivao američku pomoć svom istočnoeuropskom savezniku kao bacanje novca i odbio je reći da želi da Ukrajina pobijedi.

Trump bi se trebao pojaviti na događaju zajedno s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom u saveznoj državi Pennsylvaniji tijekom vikenda.

Trump i Harris će se sučeliti na predsjedničkim izborima u SAD-u 5. studenog.