žestok obračun

Konačna presuda: Tko je pobijedio u debati Harris-Trump?

11.09.2024 u 13:19

Bionic
Reading

Debata između Donalda Trumpa i Kamale Harris privukla je veliku pozornost javnosti zbog njihovih različitih stavova o mnogim ključnim pitanjima. Tijekom rasprave, održane u programu ABC Newsa, oboje kandidata nastojalo je istaknuti svoje stavove o najvažnijim temama za birače, uključujući gospodarstvo, vanjsku politiku, zdravstvenu skrb i pitanje demokracije

Među ključnim trenucima najviše se isticalo pitanje migracija. Trump je branio svoju strogu politiku prema granicama, tvrdeći da je to nužno za sigurnost zemlje, dok je Harris zauzela stav da je potrebna humanija i pravednija migracijska politika.

Također, oboje su se suočili s pitanjima o gospodarstvu te je Trump tvrdio da su njegove prethodne mjere dovele do prosperiteta, a Harris ga je optužila za zanemarivanje radničke klase i nejednakost u društvu.

Zdravstvena skrb bila je još jedna važna tema, pri čemu se Harris zalaže za univerzalnu zdravstvenu skrb dok Trump i dalje podržava privatizirani sustav.

Međutim najveću raspravu izazvalo je pitanje demokracije i izbornih procesa. Harris je istaknula Trumpove pokušaje podrivanja izbora 2020., no on je odbacio te optužbe i naglasio potrebu za strožim izbornim zakonima.

CNN je istaknuo nekoliko ključnih momenata tijekom debate, naglašavajući Trumpov agresivan stil te često prekidanje Harris. On je posebno snažno branio svoju politiku granica i kritizirao demokratske planove za migracijsku reformu, nazivajući ih 'otvorenim pozivom na ilegalnu imigraciju'.

S druge strane, Harris je uspjela zadržati mirnoću unatoč Trumpovim učestalim upadima, predstavljajući se kao kandidatkinju koja ima jasnu viziju za budućnost SAD-a.

CNN je naglasio da su njezina strateška smirenost i fokus na konkretne prijedloge, poput univerzalne zdravstvene skrbi i jačanja radničke klase, bile ključne u osvajanju povjerenja neodlučnih glasača.

BBC je analizirao debatu kao sukob dvaju različitih stilova vođenja kampanje. Trump je ostao vjeran svom populističkom pristupu, često skrećući s teme da bi napadao Harris i njezine političke stavove. Njegova taktika ometanja suparnice, koja se u prošlosti pokazala učinkovitom, u ovoj debati nije donijela željene rezultate.

BBC je zaključio da je Harris uspješno iskoristila trenutke u kojima je Trump izgubio fokus, uvodeći konkretne argumente o pitanjima poput klimatskih promjena, gdje je Trumpovo poricanje znanstvenih činjenica naišlo na kritiku.

The Guardian je pohvalio Harris za njezin stav prema pitanjima socijalne pravde i rasne jednakosti. Prema njihovoj analizi, Trump je tijekom debate više puta ignorirao ova pitanja, što je Harris iskoristila kako bi pokazala da se njezin suparnik ne može nositi sa suvremenim izazovima u Americi.

I Guardian zaključuje da je Harris izašla kao pobjednica, ne toliko zbog retoričke briljantnosti, već zbog sposobnosti da se suoči s Trumpovim taktikama i zadrži smirenost pred njegovim napadima.

Iako Trump ima jaku bazu podrške, u ovoj debati činilo se da je Harris uspješnije pridobila neodlučne birače. Medijski izvještaji zaključuju da je njezina izvedba bila fokusirana na budućnost zemlje dok je Trump uglavnom ponavljao stare argumente.

Iako je debata donijela nekoliko ključnih momenata za oboje, generalno vlada mišljenje da je Harris ostavila snažniji politički dojam. Naime iznijela je jasnu viziju budućnosti SAD-a, što je prepoznato kao njezina ključna prednost u nadolazećoj kampanji.

Izjave koje su odjeknule

U nastavku članka najupečatljivije su izjave koje su Trump i Harris iznijeli tijekom debate te privukli pozornost medija i analitičara.

Donald Trump

Trump je tijekom debate naglašavao svoje političke uspjehe, posebno na području sigurnosti, imigracije i ekonomije. Njegove najupečatljivije izjave uključuju:

'Naše su granice bile najsigurnije ikada za vrijeme moje administracije. Moramo zaustaviti ovaj val ilegalne imigracije prije nego uništi našu zemlju.'

'Gospodarstvo je bilo u procvatu prije pandemije, a bit će opet uz pravo vodstvo. Pod Bidenom idemo prema katastrofi.'

'Kamala Harris predstavlja radikalnu ljevičarsku agendu koja će uništiti američke vrijednosti i učiniti nas socijalističkom zemljom.'

Napad na Harris i njezinu povezanost s ljevicom bio je središnja tema Trumpove strategije, što je snažno odjeknulo među njegovim konzervativnim pristašama.

Kamala Harris

Harris je odgovarala s fokusom na konkretne politike, uključujući jednakost, zdravstvenu skrb i klimatske promjene.

'Američki narod zaslužuje bolje od kaosa i podjela. Moramo se ujediniti i obnoviti, a ne međusobno razarati.'

'Ne možemo zatvarati oči pred izazovima klimatskih promjena. Ignoriranje znanosti samo će naštetiti budućim generacijama.'

'Zdravstvena skrb je pravo, a ne privilegij. Moramo osigurati da svaki Amerikanac ima kvalitetnu i pristupačnu skrb.'

Ova izjava o univerzalnoj zdravstvenoj skrbi bila je ključni element njezine kampanje.