povijesni presedan

CIA i MI6 objavili zajednički dokument: 'Ugrožen je međunarodni svjetski poredak'

10.09.2024 u 13:50

Bionic
Reading

Međunarodni svjetski poredak ugrožen je na način kakav nije viđen od Hladnog rata, upozorili su čelnici obavještajnih službi MI6 i CIA

U prvoj zajedničkoj izjavi koju su napisali čelnici britanskih i američkih obavještajnih službi u njihovoj 77-godišnjoj povijesti, šef MI6 sir Richard Moore i direktor CIA-e William Burns upozorili su da se obje zemlje sada 'suočavaju s nizom prijetnji bez presedana'.

Čelnici obavještajnih službi u komentaru objavljenom u Financial Timesu osvrnuli su se na desetljeća suradnje tijekom dvaju svjetskih ratova i u borbi protiv terorizma.

'Izazovi iz prošlosti se ubrzavaju u sadašnjosti i pogoršavaju ih tehnološke promjene. Nema sumnje da je međunarodni svjetski poredak - uravnoteženi sustav koji je doveo do relativnog mira i stabilnosti i omogućio rastući životni standard, mogućnosti i prosperitet - ugrožen na način kakav nismo vidjeli od Hladnog rata', napisali su u komentaru koji prenosi Independent.

Zabrinuti zbog uspona Kine

Za obje obavještajne agencije 'uspon Kine je glavni obavještajni i geopolitički izazov 21. stoljeća'. 'Reorganizirali smo svoje usluge kako bi odražavale taj prioritet', rekli su Moore i Burns.

Upozoravaju i da je zadržavanje kursa otpora ratu Vladimira Putina u Ukrajini 'važnije nego ikad', rekavši da Rusija 'neće uspjeti ugasiti suverenitet i neovisnost Ukrajine'.

Šefovi obavještajnih službi kritizirali su 'bezobzirnu kampanju sabotaže diljem Europe, koju vodi ruska obavještajna služba, i njezinu ciničnu upotrebu tehnologije za širenje laži i dezinformacija osmišljenih da posiju razdor'.

'U 21. stoljeću krize dolaze jedna za drugom', napisali su. 'Iako se značajna pozornost i resursi usmjeravaju protiv Rusije, zajedno djelujemo na drugim mjestima i prostorima kako bismo se suprotstavili riziku od globalne nestabilnosti.'

Govoreći u subotu u Londonu uz sir Moorea, Burns je upozorio na sve veći i 'zabrinjavajući' obrambeni odnos između Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje.

Nakon izvješća CNN-a i Wall Street Journala da je Teheran prkosio prijetnjama skupine G7 daljnjim sankcijama opskrbivši Moskvu stotinama balističkih projektila kratkog dometa, Burns je upozorio da bi takav potez označio 'dramatičnu eskalaciju' odnosa Irana i Rusije.

Naime Sjeverna Koreja poslala je Rusiji streljivo i projektile za borbu protiv Ukrajine dok Iran opskrbljuje Moskvu bespilotnim letjelicama. Burns je rekao da CIA tek treba vidjeti dokaze da Kina šalje oružje Rusiji, ali i dodaje: 'Vidimo mnoge druge stvari osim toga.'

Postojao je rizik od uporabe taktičkog nuklearnog oružja

Budući da Ukrajina trenutačno poziva zapadne saveznike dopuštenje da koristi njihovo oružje za napade na mete unutar Rusije, Burns je rekao da bi Zapad trebao biti 'svjestan' rizika od eskalacije, ali ne biti 'nepotrebno zastrašen' ruskim zveckanjem oružjem.

Otkrivajući da ga je američki predsjednik Joe Biden poslao da se sastane s jednim od njegovih ruskih kolega ranije tijekom sukoba kako bi ga upozorio na posljedice uporabe nuklearnog oružja, rekao je: 'Postojao je trenutak u jesen 2022. za koji mislim da je tada postojao stvarni rizik od potencijalne uporabe taktičkog nuklearnog oružja.

Nastavili smo biti vrlo izravni po tom pitanju. Tako da mislim da si ne možemo dopustiti da nas zastraši to zveckanje oružjem ili maltretiranje.'

Sir Moore je dodao: 'Iskreno, mislim da su ruske obavještajne službe malo podivljale u nekim svojim postupcima. Činjenica da koriste kriminalne elemente pokazuje vam da postaju pomalo očajni… sve je postalo malo amaterski. Amaterizam zapravo može biti bezobzirniji i opasniji', kaže.

Akcije na Bliskom istoku

Čelnici špijunskih službi inzistirali su na tome da su njihove agencije 'iskoristile obavještajne kanale kako bi snažno djelovale na obuzdavanje i deeskalaciju' na Bliskom istoku.

'Naše službe neprekidno rade na postizanju prekida vatre i dogovora o taocima u Gazi, što bi moglo okončati patnju i užasne gubitke života palestinskih civila te vratiti taoce kući nakon 11 mjeseci paklenog Hamasovog zatočeništva.'

Burns, koji je također glavni američki pregovarač u pregovorima između Izraela i Hamasa, rekao je za FT Weekend Festival da će detaljniji prijedlog prekida vatre biti napravljen u sljedećih nekoliko dana.

Nakon 11 mjeseci sukoba u Gazi, izazvanog Hamasovim prekograničnim napadom na Izrael 7. listopada, Burns je rekao da jako naporno radi na 'tekstovima i kreativnim formulama' s posrednicima Katrom i Egiptom kako bi se osigurao prekid vatre.

Iako je 90 posto paragrafa dogovoreno, zadnjih 10 posto uvijek je najteže, rekao je Burns, dodajući da je to pitanje političke volje i kako se nada da su čelnici obje strane prepoznali da je 'konačno došlo vrijeme da naprave neke teške izbore i neke teške kompromise'.