ipak nisu incidenti?

Obavještajci otkrili nov tip sabotaže: 'Moramo shvatiti, Rusija je sve agresivnija'

30.05.2024 u 13:39

Bionic
Reading

Sigurnosne službe diljem Europe na oprezu su zbog potencijalnog novog oružja ruskog rata – podmetanja požara i sabotaže – nakon niza misterioznih požara i napada na infrastrukturu u Baltiku, Njemačkoj i Velikoj Britaniji

Obavještajci kažu da bi bujica požara i napada na infrastrukturu mogla biti dio pokušaja Rusije da destabilizira kontinent, piše Guardian.

Kad je ovaj mjesec izbio požar u Ikei u Vilniusu u Litvi, malo je tko prihvatio bilo kakve primjedbe sve dok poljski premijer Donald Tusk nije sugerirao da bi požar mogao biti djelo stranog sabotera. Istražitelji su već naveli potencijalnu umiješanost Rusije u podmetanje požara u istočnom Londonu, pakao koji je uništio najveći trgovački centar u Poljskoj, pokušaj sabotaže u Bavarskoj u Njemačkoj i antisemitske grafite u Parizu.

Iako nema dokaza da je bilo koji od ovih incidenata diljem kontinenta koordiniran, sigurnosne službe vjeruju da bi mogli biti dio pokušaja Moskve da destabilizira zapad koji podupire Ukrajinu. Ističu da su se nakon hladnog rata operacije stranih obavještajnih službi sastojale od špijuna i njihovih voditelja, ali u eri društvenih medija mogu se angažirati vandali. Sabotere naručitelji plaćaju po nekoliko stotina eura u kešu ili pak u kriptovalutama.

Zabrinutost da bi ovi hibridni napadi mogli biti djelo Rusije je tolika da je to pitanje pokrenuto na summitu ministara vanjskih poslova i obrane u Bruxellesu ovog tjedna s nizozemskim, estonskim i litavskim sigurnosnim dužnosnicima koji su svi upozoravali na ranjivosti nacija u Europi.

Uhićeno devet osoba u Poljskoj

Jedan ministar, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da su duboko zabrinuti zbog "sabotaže, fizičke sabotaže, koju organiziraju, financiraju i izvode ruski opunomoćenici". Tusk je prošli tjedan otkrio da su poljske vlasti uhitile devet osoba u vezi sa sabotažama koje su navodno počinjene po nalogu ruskih službi.

Rekao je da su zločini navodno uključivali "premlaćivanja, palež i pokušaj paleža" s istražiteljima koji ispituju je li Rusija umiješana u požar u trgovačkom centru u Varšavi, što je tvrdnja koju je rusko veleposlanstvo opisalo kao teoriju zavjere.

Glasnogovornik Ikee rekao je da se nastavljaju istrage o izvoru požara u Litvi, ali je to jedan od primjera, zajedno s pokušajem podmetanja požara u tvornici boja u Poljskoj, koje je Tusk naveo u svom upozorenju o mogućem stranom uplitanju.

U travnju je jedan Britanac optužen da je organizirao podmetanje požara na dvije jedinice povezane s ukrajinskim biznismenom u industrijskom naselju u istočnom Londonu nakon što ga je navodno regrutirala ruska obavještajna služba. Kraljevsko tužiteljstvo tvrdilo je da je on bio “uključen u akcije koje su ciljale na tvrtke povezane s Ukrajinom kako bi koristio ruskoj državi”.

U utorak je estonski ministar obrane Hanno Pevkur, u Bruxellesu na obrambenom summitu EU-a, rekao da je zemlja već bila žrtva ruske sabotaže. “Oni su proveli slične operacije u Estoniji. Angažirali su 10 ljudi da napadnu automobil ministra unutarnjih poslova i novinara. To je normalno ponašanje Rusije. Žao nam je što to moramo reći, ali moramo shvatiti da je Rusija sve agresivnija prema europskim zemljama, a također i prema zemljama NATO-a”, rekao je.

I u Njemačkoj sumnjaju na rusku sabotažu

Mislio je na incidente u veljači kada su razbijena stakla na automobilima ministra unutarnjih poslova Laurija Läänemetsa i jednog novinara. Šest osoba uhićeno je ubrzo nakon toga, uključujući ruske državljane i dvojne rusko-estonske državljane, rekao je tužitelj.

U Njemačkoj također postoje sumnje u napade vođene stranim obavještajnim službama uz val kibernetičkih napada 2023. godine od strane hakerske skupine povezane s ruskim obavještajnim službama.

Prošlog mjeseca, dvoje njemačko-ruskih državljana uhićeno je pod sumnjom da su planirali sabotažne napade, uključujući napade na vojnu bazu u Bavarskoj. Glavni osumnjičenik optužen je za planiranje eksplozije, podmetanje požara i održavanje kontakta s ruskim obavještajcima.

sve osim nogometa

Učitavanje...