tampon zona

Zelenski otkrio koji je cilj napada Ukrajine na Kursk

18.08.2024 u 22:33

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkrio je u nedjelju navečer koji je cilj upada ukrajinske vojske u Kursku oblast u Rusiji, te se pohvalio da njegove snage i dalje napreduju

'Operacija u Kursku ima za cilj stvoriti tampon zonu', jasno je u svom video obraćanju u nedjelju navečer poručio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. To je prvi put da je ukrajinski predsjednik jasno naveo cilj upada na ruski teritorij, koji je započeo 6. kolovoza. Prethodno je rekao da se operacijom žele zaštititi zajednice u pograničnoj regiji Sumi od stalnog granatiranja.

'Sada je naš primarni zadatak u cjelokupnim obrambenim operacijama - uništiti što je moguće više ruskog ratnog potencijala i provesti maksimalne protuofenzivne akcije. To uključuje stvaranje tampon zone na teritoriju agresora', poručio je Zelenski.

Ponovno je pozvao saveznike Kijeva da ubrzaju isporuke vojne pomoći, istaknuvši Veliku Britaniju, kao i SAD i Francusku.

Zelenski je poručio da Ukrajina 'još uvijek nanosi gubitke' Rusiji, odnosno da operacija Ukrajine u ruskoj regiji Kursk nanosi štetu 'ruskoj vojsci, državi, njihovoj obrambenoj industriji i gospodarstvu'.