ofenziva u rusiji

Zelenski: Proširili smo teritorij pod našom kontrolom u Kurskoj oblasti

17.08.2024 u 16:35

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u subotu da su njegove trupe ojačale pozicije i proširile teritorij pod svojom kontrolom u ruskoj Kurskoj oblasti, skoro dva tjedna nakon početka napada u ruskoj Kurskoj regiji

Ukrajina tvrdi da je zauzela više od 80 naselja na preko 1150 kvadratnih kilometara u Kurskoj oblasti od 6. kolovoza kada su pokrenuli ofenzivu. Zelenski je rekao da je glavni zapovjednik vojske Oleksander Sirski izvijestio da ukrajinske trupe nastavljaju napredovanje i da su pritom zarobile još ruskih vojnika.

"General Sirski također je izvijestio o jačanju pozicija naših snaga u Kurskoj oblasti i širenju stabiliziranog teritorija", dodao je. Ukrajinska vojska je u svom dnevnom izvještaju navela da trupe uspješno napreduju u Kursku, bez davanja dodatnih detalja. Prethodno je ukrajinska vojska objavila da je napredovala 35 kilometara. Reuters nije mogao neovisno verificirati razvoj događaja na bojnom polju.

Ilustrativna galerija/Ukrajinski vojnici u blizini ruske granice Izvor: Profimedia / Autor: Roman PILIPEY / AFP

Rusija je napredovanje u Kursku nazvala velikom provokacijom i obećala je "dostojan odgovor". Moskva tvrdi da Ukrajina koristi zapadno oružje, uključujući američki topnički sustav HIMARS korišten za uništenje mosta i kojim su ubijeni volonteri koji si pokušavali evakuirati civile. Zelenski je također rekao da su ukrajinske trupe odbile desetine ruskih napada u blizini Pokrovska i Torecka u ukrajinskoj regiji Doneck.