šok-napad na kursk

Ukrajinac otkrio: Rusi su sjedili i pili kavu, a mi smo se Strykerom zabili ravno u njih

16.08.2024 u 11:41

Bionic
Reading

Ukrajinski vojnik koji je sudjelovao u prvim napadima prošlog tjedna na Kursk rekao je da je njegova jedinica potpuno iznenadila ruske trupe

Izvještaj prenosi Business Insider dodatan je argument ocjeni da je Rusija bila nespremna i zaslijepljena iznenađujućim prekograničnim napadom Ukrajine 6. kolovoza. Vojnik, identificiran kao Volodimir, bio je dio postrojbe koja je upravljala oklopnim borbenim vozilom Stryker koje je ukrajini dostavio SAD.

On je za list rekao da je njegova jedinica ušla u Kursk kasno ujutro 6. kolovoza i ubrzo zatekla skupinu ruskih vojnika kako "sjede u šumi i piju kavu za stolom". "Onda se naš Stryker zabije točno u njihov stol", rekao je vojnik.

"Mnoge smo ih ubili prvog dana. Zato što su bili nenaoružani i nisu nas očekivali", dodao je. Ukrajinac je rekao i da su se "deseci" drugih ruskih vojnika nakon toga predali.

Ukrajina zauzela 74 ruska naselja

Dopisnik Financial Timesa iz Ukrajine, Christopher Miller, napisao je da je intervjuirao Volodimirovu ekipu u nedjelju kada su se vratili u Ukrajinu. Njihov je Stryker u petak pogođen granatom na raketni pogon, što je vozaču zadalo potres mozga, izvijestio je Miller.

Ukrajinski napad na Kursk ponovno je usmjerio globalnu pozornost na rat s južnom Rusijom, iako su borbe i dalje žestoke i strašne za kijevske trupe na starijoj bojišnici na istoku.

Ukrajinski čelnici tvrdili su u ponedjeljak da su zauzeli 1.000 četvornih kilometara ruskog tla, kao i 74 sela i gradova.

Procjenu stvarnog napretka svakodnevne bitke teško je dati. Ukrajina nije rekla ništa službeno o svom napadu danima, čak ni nakon što su njezine snage primijećene kako se bore kilometrima pored ruskih obrambenih linija. U međuvremenu, Kremlj je, od prvih dana upada, ukrajinski napad nazivao "terorističkom" operacijom i opetovano govorio da je zaustavio napredovanje Kijeva.

Ukrajina prodire sve dublje u Kursk

Ali geolokacijske snimke i izvješća s terena sugeriraju da se Ukrajina i dalje gura dublje u Kursk čak i nakon tih tvrdnji. Brzina kojom se Ukrajina uspjela probiti u Rusiju otvorila je nova pitanja o vojnoj spremnosti i obavještajnim podacima regije.

"Ukrajinske operacije preko granice u regijama Kursk i, moguće, Belgorod bile su duljeg trajanja i dosega nego što su Rusi i Ukrajinci isprva očekivali", rekao je američki mornarički vojni časnik Robert Murrett rekao je Business Insideru.

Kremlj još uvijek konsolidira svoju obranu Kurska, a ruski čelnik Vladimir Putin obećao je da će Ukrajina dobiti "vrijedan odgovor".

"Sljedeća dva do tri dana bit će kritična za obje strane jer ova 'Bitka kod Kurska' poprima dodatni značaj", dodao je Murrett, koji je sada zamjenik direktora Instituta za sigurnosnu politiku i pravo Sveučilišta Syracuse.

Naime, ruski državni mediji nisu spominjali "invaziju", umjesto toga govoreći o "situaciji" na jugu zemlje.