pomoć ukrajini

Kremlj tvrdi: Amerikanci su isplanirali napad na Kursk i Sjeverni tok!

16.08.2024 u 10:16

Bionic
Reading

Dužnosnik Kremlja Nikolaj Patrušev rekao je u petak da su vojni savez predvođen SAD-om i Zapad izravno uključeni u planiranje ukrajinskog napada na rusku regiju Kursk

Patrušev je u intervjuu za list Izvestija rekao da je operacija u regiji Kursk planirana uz sudjelovanje NATO-a i zapadnih specijalnih službi.

"Izjave vodstva SAD-a da nisu umiješani u zločine Kijeva u regiji Kursk nisu istinite... Bez njihovog sudjelovanja i izravne potpore Kijev ne bi ušao na ruski teritorij."

Bijela kuća je rekla da Ukrajina nije unaprijed obavijestila o svom upadu i da Washington nije bio uključen u operaciju.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimke na kojima se vidi američko oružje na ruskom teritoriju u Kursku.

Ruski veleposlanik u Washingtonu rekao je u kako ne vjeruje da bi Ukrajina napala plinovode Sjeverni tok bez odobrenja Sjedinjenih Država te da će Rusija identificirati i kazniti one koji stoje iza napada.

Nagli pad tlaka u plinovodima u Baltičkom moru zabilježen je 26. rujna 2022. i seizmolozi su detektirali eksplozije, što je pokrenulo val nagađanja o tome tko je sabotirao projekt vrijedan više milijardi dolara koji je ruski plin prenosio u Njemačku.

Nitko nije preuzeo odgovornost za eksplozije u kojima su pukla tri od četiri toka kod danskog otoka Bornholma.

  • +4
Sjeverni tok Izvor: EPA / Autor: Danish Defence Command / HANDOUT

Wall Street Journal izvijestio je u četvrtak da je vrhovni ukrajinski vojni zapovjednik odobrio napad na plinovode 2022. unatoč upozorenju američke Središnje obavještajne agencije ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da ne izvodi napad.

Rusija je više puta rekla da su napad na Sjeverni tok izvele Sjedinjene Države i Velika Britanija, a Washington i London odbacili su te optužbe.

New York Times, The Washington Post i Wall Street Journal izvijestili su da iza napada stoji Ukrajina, koja je više puta zanijekala svoju umiješanost.