who potvrdio

Smrtonosne majmunske boginje pojavile se u Europi: 'Ovo shvaćamo vrlo ozbiljno'

16.08.2024 u 08:38

Bionic
Reading

Švedska je izvijestila o prvom potvrđenom slučaju majmunskih boginja izvan Afrike. Radi se o smrtonosnijoj varijanti boginja zbog koje je Svjetska zdravstvena organizacija dan ranije proglasila globalnu izvanrednu situaciju u javnom zdravstvu

Osoba se zarazila tijekom boravka u dijelu Afrike zahvaćenom epidemijom boginja, priopćeno je danas iz Agencije za javno zdravstvo Švedske, piše Politico.

"Ovaj slučaj sam po sebi ne zahtijeva nikakve daljnje mjere kontrole infekcije, ali izbijanje ove varijante boginja shvaćamo vrlo ozbiljno. Pomno ga pratimo i kontinuirano procjenjujemo jesu li potrebne nove mjere", rekao je Magnus Gisslén, švedski državni epidemiolog.

Europski centri za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) uskoro će izdati novu procjenu rizika za boginje, objavila je agencija za javno zdravstvo. U međuvremenu bismo mogli vidjeti više "izoliranih slučajeva uvoza", dodaje se.

Viša stopa smrtnosti, jače utječe na djecu

Clade I mpox povezan je s težom bolešću i višim stopama smrtnosti od Clade II, koja je bila široko rasprostranjena tijekom epidemije 2022. koja je pogodila Europu i Sjevernu Ameriku. Čini se da Clade I više utječe na djecu.

Paul Hunter, profesor medicine na Sveučilištu East Anglia, rekao je danas za Times Radio da je ova varijanta boginja "gotovo sigurno" već u Ujedinjenom Kraljevstvu. Brzo se širi i u Demokratskoj Republici Kongo i susjednim zemljama.

WHO proglasio izvanrednu situaciju

WHO je to navelo da u srijedu proglasi javnozdravstvenu izvanrednu situaciju od međunarodnog značaja.

Prema WHO-u, prvi poznati slučaj spolno prenosive majmunskih boginja u Demokratskoj Republici Kongo imao je stanovnik Belgije koji je tamo vjerojatno bio izložen virusu. Međutim, istraživači kasnije nisu pronašli dokaze da je ta varijanta virusa kružila Belgijom.