ušao u povijest

Ukrajinski general 'ruskog' prezimena prvi je zapovjednik osvojenog područja - tko je Eduard Moskaljov

16.08.2024 u 15:01

Bionic
Reading

Ukrajina je imenovala vojnog zapovjednika osvojenih područja u ruskoj Kurskoj oblasti, nakon što je u deset dana osvojila više od 1150 četvornih kilometara teritorija na kojem kontrolira 82 naselja, a ukrajinska je vojska na nekim mjestima prodrla čak 35 kilometara u dubinu ruskog teritorija

Imenovanje vojnog zapovjednika osvojenih teritorija predstavlja veliko poniženje za ruskog predsjednika Vladimira Putina, jer ispada da ne samo da nije uspio osvojiti Ukrajinu u tri dana, kako je najavljivao početkom sveobuhvatne invazije u veljači 2022., nego da nije u stanju ni braniti ruski teritorij i stanovništvo od upada značajnih ukrajinskih snaga.

Jer, podsjetimo, ovdje nije riječ o malom, skrivenom upadu nekoliko pripadnika specijalnih postrojbi s ciljem diverzantskih akcija koji se ni inače ne mogu spriječiti, nego je u Rusiju otvoreno ušla značajna vojna sila, govori se o između pet i deset tisuća ukrajinskih vojnika, s tenkovima i drugom mehanizacijom, a navodno prema tom području djeluju i ukrajinski avioni bombarderi, iz čega se zaključuje da je ruska protuzračna obrana na tom dijelu bojišta eliminirana.

Zadatak poniženja omraženog im ruskog čelnika pao je na ukrajinskog general-bojnika Eduarda Moskaljova, prokušanog zapovjednika s iskustvom zapovijedanja u borbama protiv ruske vojske u Donbasu. Moskaljov je time ušao u povijest jer je prvi zapovjednik koji će predstavljati ukrajinsku vladu na ruskom teritoriju. Vojno zapovjedništvo na osvojenom području uspostavljeno je da bi se osigurao zakon i red te primarne potrebe stanovništva, a Kijev naglašava da je to potpuno u skladu s međunarodnim pravom.

Provjerili smo tko je general Moskaljov, prvi ukrajinski dužnosnik na ruskom teritoriju, i kako je došao do te pozicije. Punim imenom Eduard Mihajlovič Moskaljov, rođen je 22. prosinca 1973., odrastao je u Odesi, a karijeru u vojsci započeo je nakon što je Ukrajina proglasila neovisnost od Sovjetskog Saveza 1991. Nacionalnu akademiju obrane završio je sredinom 2000-ih, a prva značajnija dužnost bila mu je ona zapovjednika 300. trenažne tenkovske pukovnije 169. središta za obuku Kopnenih snaga Ukrajine, koju je preuzeo 2012., a u tim je trupama, navode ukrajinski mediji, služio do početka sveobuhvatne ruske invazije u veljači 2022. Služio je u borbama s Rusima tijekom prve invazije 2014., kada je ruska vojska maskirana u lokalno stanovništvo osvojila veći dio Donbasa i anektirala Krim. Čin general-bojnika ima od 2018.

zanimljivo prezime

Ukrajinski zapovjednik je 'stanovnik Moskve'

Prezime Moskaljov dolazi od naziva Moskalj, koje znači 'stanovnik Velike kneževine Moskve' i potječe iz 13. stoljeća, a među Ukrajincima, Bjelorusima i Poljacima se izraz koristi pejorativno za sve Ruse. Prezime je u upotrebi i u Rusiji i u Ukrajini i to u raznim izvedenicama poput Moskaljenko (Moskaljev sin), Moskaljov (koji je od Moskalja), Moskaljčuk i slično). Ukrajinski lingvist Petro Bilousenko u svojoj knjizi 'Kozačka prezimena', kako prenosi ukrajinski Telegraf, navodi da se kroz povijest nije moralo biti etnički Rus da bi se dobio nadimak Moskalj, koji se kasnije pretvorio u prezime u nekoj od izvedenica, već da su ukrajinski kozaci pridošlicama koji su prije toga neko vrijeme proveli u Moskovskoj kneževini, a kasnije i Ruskom carstvu, davali nadimak Moskalj bez obzira na etničko porijeklo. U Ukrajini danas živi više desetaka tisuća osoba koje nose prezimena izvedena od naziva Moskalj.

Oko mjesec dana nakon početka ruske invazije preuzeo je zapovjedništvo nad Operativno-taktičkom grupom na istočnoj bojišnici, odnosno, postao je zapovjednikom ukrajinskih snaga koje su branile Donbas. No, nepunu godinu dana kasnije, u veljači 2023., ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ga je ukazom smijenio s te dužnosti, nakon čega je neko vrijeme bio zapovjednik Operativno-strateške skupine Odesa. Ni danas se u ukrajinskim izvorima ne može naći konkretan razlog njegove smjene s mjesta zapovjednika snaga u Donbasu, a ukrajinski Telegraf podsjeća da su ukrajinske službe u studenom 2023. 'razotkrile osobu koja je zapovjedniku Operativno-strateške skupine Odesa pribavljala nezakonitu korist', odnosno da mu je direktor jedne privatne tvrtke pokušao dati mito u iznosu od 200.000 ukrajinskih grivnji (oko 4400 eura). Policija tada nije objavila ime zapovjednika, no prema medijskim napisima riječ je bila upravo o Moskaljovu.

Neki su ukrajinski mediji u to doba njegovu smjenu stavili u kontekst čišćenja vrha ukrajinske vojske i ministarstva obrane od duboko ukorijenjene korupcije, u sklopu kojega su neki visoki dužnosnici optuženi zbog ratnog profiterstva, no detalji njegova slučaja nisu objavljeni i o Moskaljovu se nije više pisalo sve do jučer kada je objavljeno da je imenovan zapovjednikom osvojenih područja u Rusiji. Je li njegova smjena iz Donbasa bila na neki način povezana s korupcijom, je li riječ o nekakvoj redovnoj rotaciji zapovjednog kadra ili pak međusobne borbe među najvišim zapovjednicima, do danas nije poznato, no njegovo postavljanje za zapovjednika okupiranih područja u Rusiji vjerojatno se može gledati kao neka vrsta rehabilitacije. Britanski BBC u svojoj analizi ovog imenovanja navodi da nije poznato točno zašto je Moskaljov postavljen na ovu novu dužnost, ali iznosi neke od mogućih razloga.

Ilustrativna galerija/Ukrajinski vojnici u blizini ruske granice Izvor: Profimedia / Autor: Roman PILIPEY / AFP

'Nitko sa sigurnošću ne zna zašto je Moskaljov postavljen za zapovjednika Kurske oblasti, ali čak se i u Glavnom stožeru šale da bi njegovo prezime moglo biti razlog tome', šali se sugovornik BBC-ja blizak vojnom vrhu države. No, šalu na stranu, Moskaljova se karakterizira kao suzdržanog, prilično povučenog, prilično strogog čovjeka, koji se otkriva samo krugu svojih najbližih. Opisuju ga kao rovovskog, a ne uredskog generala, te navode da puno vremena provodi u izravnoj komunikaciji s vojnicima, a ne gadi mu se ni jesti hranu kakvu jedu obični vojnici.

orden bogdana hmeljnickog

Dvaput odlikovan za borbe s Rusima

Iz objavljenih biografskih podataka vidljivo je da je Moskaljov dvaput odlikovan, 2014. je dobio Orden Bogdana Hmeljnickog 3. stupnja za osobnu hrabrost i nesebično djelovanje iskazano u obrani državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine te vjernost vojnoj prisezi, a 2022. odlikovan je Ordenom Bogdana Hmeljnickog 2. stupnja. Prvo odlikovanje zaslužio je u borbama s ruskom vojskom i proruskom paravojskom iz Donbasa tijekom prve invazije na Ukrajinu, a drugo odlikovanje dobio je zbog zasluga u borbama tijekom sveobuhvatne ruske invazije 2022.

'On je pravi kvalitetan izvođač, neće graditi Potemkinova sela', nastavlja sugovornik BBC-a i navodi da je možda to glavni razlog njegova imenovanja. Iako neće biti zadužen za vođenje vojnih operacija, nego je postavljen za upravitelja osvojenih područja, od njega se očekuje da taj posao, zbog svojih kvaliteta čvrstog i učinkovitog menadžera i organizatora, obavi kvalitetno. Ukrajinci pod njegovim zapovjedništvom trebaju organizirati potporu za život lokalnog stanovništva, održavati javni red i mir, osigurati dostavu humanitarne pomoći, odnosno, uspostaviti neki privid koliko-toliko normalnog života, a ujedno i pokazati svijetu kako se treba ponašati vojska na teritoriju druge države, suprotno od onoga što Rusi rade u Ukrajini.

Iako Ukrajinci poručuju da nemaju teritorijalnih pretenzija prema Rusiji i da su ovaj upad na ruski teritorij napravili samo zato da zaštite ukrajinske pogranične regije od napada koji su dolazili iz Rusije, činjenica je da se njihove trupe ukopavaju na osvojenom teritoriju, što bi moglo značiti da se nemaju namjeru uskoro povlačiti, pa bi Moskaljov mogao neko duže vrijjeme provesti na novoj dužnosti.