kurska oblast

Zapadno oružje na ruskom tlu: Ukrajinci u ofenzivi koriste britanske tenkove Challenger 2

15.08.2024 u 11:26

Bionic
Reading

Ukrajinske trupe vjerojatno su u ofenzivi na ruski teritorij koristile britanske tenkove Challenger 2, objavio je Sky News

Pokažu li se te tvrdnje točnima, bit će to prvi puta da su britanski tenkovi, kojima upravljaju ukrajinski vojnici, korišteni u borbi na ruskom teritoriju, piše Sky News. Ni britansko ministarstvo obrane ni ukrajinske oružane snage nisu komentirale tu informaciju, ali je britanska strana potvrdila da Ukrajinci mogu slobodno koristiti britansko oružje na ruskom teritoriju, što uključuje i tenkove Challenger 2.

Poznato je da ukrajinska 82. zračno-jurišna brigada u svom sastavu ima i te britanske tenkove, a potvrđeno je da dijelovi te brigade sudjeluju u ofenzivi u Kurskoj oblasti, iz čega se zaključuje da bi ti tenkovi mogli sudjelovati u ofenzivi. Velika Britanija dala je Ukrajini 14 tenkova Challenger 2 u siječnju 2023.

  • +2
Tenkovi Challenger 2 u sastavu 82. zračno-jurišne brigade Izvor: Profimedia / Autor: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

U međuvremenu, Ruske vlasti u četvrtak ujutro su nastavile s evakuacijom civila iz pograničnih regija dok se nastavlja ukrajinska ofenziva u Kursku oblast. Obnašatelj dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksej Smirnov rekao je da je u tijeku evakuacija okruga Gluškov, koji ima 20.000 stanovnika. Dosad je najmanje 200.000 civila evakuirano iz pograničnih područja, prema ruskim podacima koje donosi agencija Reuters, a prenosi britanski Guardian.

Rusko je ministarstvo obrane izvijestilo da je njihova vojska srušila ukrajinske bespilotne letjelice iznad Belgorodske oblasti, a da su bombarderi Su-34 gađali ukrajinske položaje u Kurske oblasti. Rusko ministarstvo za hitne situacije proglasilo je izvanredno stanje na federalnoj razini u Belgorodskoj oblasti.

Ukrajinski vojnici u blizini ruske granice Izvor: Profimedia / Autor: Roman PILIPEY / AFP

'Situacija u regiji ostaje složena i napeta. Kao rezultat terorističkih napada ukrajinskih oružanih skupina u Belgorodskoj oblasti, oštećene su stambene zgrade i objekti infrastrukture, ima mrtvih i ozlijeđenih građana', rekao je danas čelnik ministarstva Aleksandar Kurenkov. Zapovjednik čečenskih specijalnih snaga Akhmat, Apti Alaudinov, rekao je ruskoj državnoj televiziji da su ruske snage vratile kontrolu nad naseljem Martinovka u Kurskoj oblasti.

Ukrajinci su izvijestili da su srušili svih 29 bespilotnih letjelica koje je Rusija lansirala na osam ukrajinskih regija tijekom noćnog napada i da je šteta od tog napada minimalna. Mediji prenose da je među ruskim zarobljenicima najviše mladih ročnika