Kurski gambit

Ukrajinci su zaskočili Putina, ali Rusi ne popuštaju: Bitka za ključni grad samo što nije počela

14.08.2024 u 22:31

Bionic
Reading

U proteklih tjedan dana, sukobi između ruskih i ukrajinskih snaga dosegnuli su novu razinu intenziteta, s dramatičnim promjenama na dvije ključne fronte: Kurskoj regiji u Rusiji i Donbasu u istočnoj Ukrajini. Iako je sukob ušao u svoj već poznati ritam izmjene napada i protuudara, najnoviji događaji pokazuju kako obje strane nastoje preuzeti stratešku inicijativu, uz ozbiljne posljedice za regiju i šire

Kurska regija: Ukrajinske snage na ruskom tlu

Ukrajinska vojska, koja se suočava s ruskom agresijom na svom teritoriju od 2014. godine, sada je pokrenula odlučnu ofenzivu unutar ruskih granica, konkretnije u Kurskoj regiji. Prema izvještajima s terena, ukrajinske brigade uspjele su zauzeti grad Sudzhu, strateški važnu točku koja otvara mogućnosti za daljnje napredovanje na zapad i sjever. Ova ofenziva predstavlja najveće ukrajinsko prodiranje na ruski teritorij od početka sukoba.

Ukrajinske snage ne samo da su zauzele Sudzhu, već su nastavile napredovanje prema nekoliko ključnih točaka. Njihova ofenziva usmjerena je na osvajanje vitalnih prometnica i ključnih pozicija koje bi mogle dodatno destabilizirati ruske linije obrane. Ukrajinske brigade napredovale su prema zapadu, dosegnuvši predgrađa Koreneva, dok su na sjeveru stigle do polovice puta prema Lgovu, značajnom ruskom vojnom uporištu. Najdublje prodiranje u ruski teritorij dosegnulo je čak 27 kilometara unutar Rusije, što je dodatno potaknulo zabrinutost među ruskim vojnim zapovjednicima, navodi se u analizi neovisnog ruskog portala Meduza.

Međutim, ukrajinsko napredovanje nije prošlo bez poteškoća. Na istoku, ukrajinske snage su pokrenule napad prema Belayi, ali su upale u rusku zasjedu u selu Giryi, gdje su pretrpjele značajne gubitke. Unatoč tome, ukrajinske trupe uspjele su zadržati svoje položaje negdje između Sudzhe i Giryija, iako je točna lokacija crte bojišnice i dalje nejasna.

Ruski vojni odgovor: Nedovoljno resursa za učinkovitu obranu

Suočeni s iznenadnom i dobro koordiniranom ukrajinskom ofenzivom, ruske snage suočavaju se s ozbiljnim izazovima u Kurskoj regiji. Unatoč raspoređivanju značajnih zračnih snaga, uključujući helikoptere i borbene avione Su-25 i Su-34, ruska vojska ima poteškoća u zaustavljanju ukrajinskog napredovanja na terenu. Trenutno raspoložive snage, uključujući vojnike iz 810. gardijske brigade mornaričkog pješaštva, raširene su na nekoliko fronti, što dodatno otežava koordinaciju obrane.

Uz to, rusko zapovjedništvo pokušava ojačati svoje redove regrutiranjem bivših plaćenika iz Wagner grupe, prebačenih iz Bjelorusije, te različitih specijalnih jedinica. Međutim, ove mjere nisu dovoljne da zaustave ukrajinsku ofenzivu, koja je pokazala visok stupanj organizacije i učinkovitosti. Rusko vojno zapovjedništvo moglo bi se naći pod pritiskom da premjesti dodatne snage iz drugih dijelova zemlje kako bi stabiliziralo situaciju u Kurskoj regiji.

Donbas: Ruska ofenziva nastavlja pritiskati ukrajinsku obranu

Dok Ukrajinci postižu uspjehe u Kurskoj regiji, ruska vojska nastavlja svoju ofenzivu u Donbasu, regiji koja je već dugo poprište žestokih borbi. Ruske snage napreduju prema gradovima Toretsk i Pokrovsk, ključnim ukrajinskim uporištima u Donbasu. Prema dostupnim izvještajima, ruske snage gotovo su potpuno zauzele naselja južno i jugozapadno od Toretska, stvarajući pritisak na ukrajinsku obranu koja se sada suočava s mogućnošću opkoljavanja.

Ukrajinske trupe u Donbasu, suočene s ruskim napredovanjem, povukle su se s nekih položaja kako bi izbjegle opkoljavanje, ali situacija ostaje kritična. Ruske snage trenutno su fokusirane na zauzimanje strateški važnih rudarskih odlagališta koja se nalaze između Toretska i okolnih naselja, što bi im omogućilo daljnje napredovanje prema samom gradu.

Pedest kilometara zapadno od Toretska, ruske snage približavaju se Pokrovsku, ključnom čvorištu za ukrajinske vojne komunikacije. Ako ruska ofenziva nastavi sadašnjim tempom, bitka za Pokrovsk mogla bi započeti već na jesen, čime bi ukrajinska obrana bila izložena dodatnom pritisku. Bez dodatnih pojačanja, ukrajinska vojska mogla bi se naći u teškoj situaciji, prisiljena na nadu da će ruski angažman u Kurskoj regiji omesti rusku ofenzivu u Donbasu. No, s obzirom na trenutni tempo ruske ofenzive i raspoložive snage, malo je vjerojatno da će Rusija preusmjeriti značajne resurse s glavnih frontova u Donbasu.