ukrajinci su stisli

Rusi mahnito kopaju rovove: Ukrajinci kreću u napad na strateški kritičnu točku

14.08.2024 u 09:37

Bionic
Reading

Ruska vojska izgradila je liniju obrambenih rovova u južnom predgrađu grada Lgova u Kurskoj oblasti, u kojoj je u tijeku ukrajinska ofenziva, prva na ruskom teritoriju, koja traje tjedan dana

U ruskim pripremama za obranu ovog strateškog prometnog čvorišta, udaljenog 45 kilometara od granice s Ukrajinom, izvijestio je kanal KiberBorošno na društvenoj mreži Telegram. Prema satelitskim snimkama, između 6. i 11. kolovoza Rusi su izgradili liniju rovova duž ceste na južnoj periferiji Lgova, piše ukrajinski vojni portal Militarnyi uz napomenu da je to linija obrane samog grada te da joj je zadatak kontrolirati južni ulaz u grad.

Lgov je prometno važan grad, kroz njega prolazi ključna autocesta E38, koja povezuje pogranični grad Rylsk i vodi do Kurska i Kurčatova, a uz to se u gradu nalazi i željezničko čvorište Lgov-2.

Ukrajinski vojnici u blizini ruske granice Izvor: Profimedia / Autor: Roman PILIPEY / AFP

Iako je do točnih podataka o napredovanju ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti praktički nemoguće doći, jer ih nijedna strana ne otkriva, KiberBorošno je geolocirao snimke bitke od 13. kolovoza u blizini sela Kromsky Byky, koje je oko 15 kilometara udaljeno od Lgova. Ukrajinci su prije izvijestili da je pod njihovom kontrolom oko 1000 četvornih kilometara ruskog teritorija u Kurskoj oblasti u kojoj kontroliraju 74 naselja, a tvrde da su u Rusiju upali da bi spriječili ruske napade.

Rusi, pak, tvrde da su zaustavili ukrajinske snage, no ta se informacija zasad ne može potvrditi, a ruskim tvrdnjama ne ide u prilog ni činjenica da grade obrambene rovove oko grada koji se nalazi 45 kilometara unutar njihovog teritorija i 15 kilometara od zadnjeg potvrđenog ukrajinskog položaja.

Ukrajina napada Rusiju dronovima, tvrdi da nastavlja napredovanje

Ukrajina u srijedu napada ruske regije raketama i bespilotnim letjelicama, a Kijev je priopćio da dublje napreduje u najvećem inozemnom upadu u Rusiju desetljećima, za što je Bijela kuća rekla da predstavlja "pravu dilemu" za predsjednika Vladimira Putina.

Tisuće ukrajinskih vojnika probile su rusku granicu u ranim satima 6. kolovoza u rusku regiju Zapadni Kursk u, kako je Putin rekao, velikoj provokaciji kojoj je cilj pridobiti jaču ulogu u mogućim budućim pregovorima o prekidu vatre.

Ponizivši Rusiju, Ukrajina je zauzela dio regije Kurska i premda je Putin rekao da će ruska vojska istisnuti ukrajinske trupe, u intenzivnim borbama dosad joj to nije uspjelo.

Rusija je u srijedu priopćila da je tijekom noći uništila 117 ukrajinskih bespilotnih letjelica u Rusiji, većinom u regijama Kursku, Voronježu te Belgorodu i Nižnjem Novgorodu. Rečeno je da su također oboreni i ukrajinski projektili, te su prikazani bombarderi Suhoj Su-34 kako gađaju ukrajinske položaje u Kursku.

Ruski zapovjednici rekli su da se bojišnica u Kursku stabilizirala, premda je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao da njegove snage ondje nastavljaju napredovati i naredio svojim generalima da razviju sljedeće "ključne korake" u operaciji.

SAD: Nismo bili obaviješteni o ukrajinskoj operaciji

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su američki dužnosnici u stalnom kontaktu s Ukrajinom zbog invazije na Rusiju, za koju je rekao da je "stvorila pravu dilemu" za Putina, koji je naredio slanje tisuća vojnika u Ukrajinu 2022.

Bijela kuća je rekla da Ukrajina nije unaprijed obavijestila o svojem upadu i da Sjedinjene Države nisu bile uključene u operaciju, premda su ruski dužnosnici sugerirali da su zapadni podupiratelji Ukrajine morali znati za napad.

Američki dužnosnik rekao je da je cilj ukrajinskog upada u Kursk izgleda bio prisiliti Rusiju da povuče trupe iz Ukrajine kako bi obranila ruski teritorij od prekograničnog napada.

Ukrajinski napad na Rusiju, najveći napad strane sile od Drugoga svjetskog rata, dramatično je promijenio narativ o ratu. Nakon neuspjeha ukrajinske protuofenzive 2023. da ostvari bilo kakve veće uspjehe protiv moskovskih snaga, Rusija je stalno napredovala.

Rusija u defenzivi

Putin je u ponedjeljak rekao da Ukrajina "uz pomoć svojih zapadnih gospodara" ima cilj poboljšati pregovaračku poziciju Kijeva prije mogućih mirovnih pregovora i usporiti napredovanje ruskih snaga.

No kao znak da će pozicija Kremlja zbog napada biti još tvrđa, Putin je postavio pitanje kakvi bi pregovori mogli biti s neprijateljem kojeg je optužio da neselektivno puca na ruske civile i nuklearna postrojenja.

Ruski dužnosnici kažu da Ukrajina pokušava pokazati svojim zapadnim podupirateljima da još uvijek može imati velike vojne operacije upravo dok raste pritisak na Kijev i Moskvu da pristanu pregovarati o zaustavljanju rata.

Dovodeći rat u Rusiju, Ukrajina je prisilila gotovo 200.000 Rusa da se evakuiraju iz pograničnih područja.

Guverner ruske pogranične regije Belgoroda Vjačeslav Gladkov proglasio je u srijedu izvanredno stanje u cijeloj regiji, navodeći kao razlog nastavak napada ukrajinskih snaga.