nova strategija

Putin povlači jedinice iz Ukrajine da obrane Rusiju: Možda je to samo varka...

13.08.2024 u 16:43

Bionic
Reading

Ruske snage povukle su dio svojih trupa iz južnih ukrajinskih regija Zaporižja i Herson natrag na teritorij Ruske Federacije. Ovaj potez dolazi kao odgovor na iznenadnu i snažnu ofenzivu ukrajinske vojske u ruskim regijama Kursk i Belgorod

Iznenadni upad Ukrajinaca na ruski teritorij izazvala je paniku u Moskvi, gdje je Vladimir Putin, suočen s ozbiljnim izazovom zadržavanja kontrole u južnim dijelovima zemlje, piše Politico.

Ukrajinska ofenziva donosi neočekivane rezultate

Ukrajinske snage, koje su već više od dvije i pol godine suočene s ruskom agresijom, pokrenule su iznenadnu ofenzivu koja je iznenadila ruske vojne zapovjednike. Tijekom posljednjih tjedan dana, ukrajinska vojska je uspjela zauzeti desetke naselja i osvojiti najmanje 1.000 četvornih kilometara teritorija unutar Rusije. Ova vojna operacija ne samo da je podigla moral unutar Ukrajine, već je i ojačala podršku zapadnih saveznika koji žele vidjeti kako Kijev preokreće situaciju na bojištu u svoju korist.

Prema riječima Dmitra Likovija, glasnogovornika ukrajinske vojske, Rusija je povukla dio svojih jedinica iz Zaporižja i Hersona kako bi se pokušala obraniti od ove ofenzive. Iako se radi o relativno malom broju jedinica, ovaj potez sugerira da ruska vojska osjeća pritisak i potrebu za jačanjem obrane na vlastitom teritoriju.

Ruski odgovor i unutarnji pritisci

U Moskvi, povlačenje i gubitak teritorija izazvali su ozbiljne unutarnje potrese. Na sastanku ruskih vlasti s predsjednikom Putinom, lokalne vlasti iz Kurska i Belgoroda opisale su kako su ukrajinske snage brzo pregazile slabe obrambene linije, što je dovelo do masovne evakuacije gotovo 200.000 ljudi iz tih područja.

  • +26
Ukrajinski vojnici Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Putin, poznat po svojoj čvrstoj ruci, navodno je izrazio bijes zbog neuspjeha vojske da adekvatno odgovori na ukrajinsku ofenzivu. Kritike su bile usmjerene na ruske vojne zapovjednike koji, prema izvorima bliskim Kremlju, nisu bili dovoljno pripremljeni za odbijanje ukrajinskog napada, a pogranične trupe su bile posljednje informirane o napadu, ostavljajući im malo vremena za organiziranje obrane.

Iako su povukli dio snaga, ruske trupe nisu prestale s vojnim aktivnostima u Ukrajini. Naprotiv, nastavili su s ofenzivama u Donjecku, jednom od najžešćih bojišta, te su istovremeno pokrenuli nekoliko napada na Herson odmah nakon povlačenja dijela snaga. Ovo ukazuje na dvosmjernu strategiju ruske vojske koja s jedne strane pokušava očuvati kontrolu na ukrajinskom teritoriju, dok s druge strane jača obranu vlastitih granica.

Šira strategija ili zavaravanje?

Međutim, analitičari upozoravaju da bi rusko povlačenje moglo biti dio šire strategije ili čak zavaravanje. Likovija je na ukrajinskoj televiziji izjavio kako premještanje trupa može biti dio taktike da se Ukrajinu navede na određene korake, dok ruska vojska priprema kontraofenzivu. Ipak, premda su premjestili dio trupa u Kursk, Rusija je također povećala broj vojnika u Zaporižju, što sugerira da nisu odustali od svojih ciljeva u južnoj Ukrajini.