ukrajinci čekaju

Sprema se velika odmazda Rusa: Neće to biti samo nekoliko raketa...

12.08.2024 u 20:10

Bionic
Reading

U sukobu koji traje već gotovo dvije i pol godine, Ukrajina je posljednjih dana izvela jedan od najznačajnijih prodora na ruski teritorij. Ukrajinske snage, koje su prešle granicu iz sjeveroistočne regije Sumy u rusku regiju Kursk, brzo su zauzele teritorij, izazvavši oštre reakcije i zabrinutost unutar Rusije, ali i šire. Dok se borbe nastavljaju u Kursku, svijet s napetim iščekivanjem promatra kako će Moskva odgovoriti na ovaj hrabri, ali i provokativni potez Kijeva

Ukrajina je prošlog utorka izvela operaciju koja je rezultirala prelaženjem granice i osvajanjem dijela ruskog teritorija u regiji Kursk. Ovo je najznačajniji napad ukrajinskih snaga na ruski teritorij od početka rata, a prema dostupnim informacijama, Ukrajinci su se suočili s minimalnim otporom dok su brzo napredovali. U trenutku kada su ruske snage pokušale odgovoriti, ukrajinske trupe su već bile duboko unutar Kurska, što je izazvalo kaos i konfuziju unutar ruske vojske.

Prema izvješćima, ukrajinske snage su čak zamijenile ruske zastave na nekim osvojenim selima u Kursku sa svojom nacionalnom zastavom, što je dodatno osramotilo ruske vlasti. Snimke koje su se proširile društvenim mrežama prikazuju ukrajinske vojnike kako skidaju ruske zastave i podižu plavo-žute zastave Ukrajine, simbolizirajući time svoju kontrolu nad tim područjem, piše Newsweek.

Očekuje se velika odmazda Rusa

U Moskvi su ove vijesti dočekane s mješavinom šoka i bijesa. Neimenovani ukrajinski obrambeni izvor izjavio je za britanski The Times kako očekuje da će Rusija 'osjetiti potrebu da izda vrlo oštar odgovor, nešto veliko, kako bi pokazala svijetu da je svemoćna i da nešto poput Kurska neće proći nekažnjeno.'

Iako su ruski dužnosnici u početku tvrdili da su uspješno zaustavili ukrajinski napad, izvješća s terena sugeriraju da borbe još uvijek traju u blizini nekoliko sela koja su udaljena čak 32 kilometra od ukrajinske granice. Prema ruskom Ministarstvu obrane, Ukrajina je u ponedjeljak pokušala izvršiti "proboj" u selu Kaučuk, koje se nalazi duboko unutar ruskog teritorija, no navodno je ruska vojska uspjela uništiti ukrajinski tenk i nekoliko borbenih vozila.

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, izjavila je kako je ukrajinski napad "dizajniran kako bi zastrašio ruske civile" te da je "odmazda ruskih oružanih snaga neizbježna i neće biti samo u obliku nekoliko raketa." Očekuje se, kako je istaknula, da bi ruski odgovor mogao uključivati stotine krstarećih i balističkih raketa, kao i zloglasne Shahed kamikaze dronove, koji su već dulje vrijeme prijetnja Ukrajini.

Moskva u nevolji: Gubitak teritorija i evakuacija civila

Osim što je ovaj napad poniženje za ruske vlasti, gubitak teritorija i prisilna evakuacija tisuća civila iz pograničnih područja Kurska dodatno je pogoršala situaciju. Aleksej Smirnov, vršitelj dužnosti guvernera Kurske regije, izvijestio je kako je Ukrajina zauzela 28 naselja, dok se oko 2000 stanovnika vodi kao nestalo.

Pritisak na Moskvu raste, a s njim i očekivanja od ruskog predsjednika Vladimira Putina. Putin je proteklog tjedna napad nazvao "velikom provokacijom" i naglasio kako Rusija mora "otjerati neprijatelja s naših teritorija." Međutim, dok borbe traju, pitanje je koliko dugo Rusija može zadržati kontrolu nad situacijom i kakav će biti njihov sljedeći potez.

Ukrajinci postavljaju prepreke Izvor: Profimedia / Autor: Ignacio Marin / AFP / Profimedia

Ukrajinski ciljevi: Napad kao taktika ili pregovarački potez?

Iako su ukrajinski dužnosnici bili suzdržani u svojim izjavama o ovom prekograničnom napadu, predsjednik Volodimir Zelenski spomenuo je kako Ukrajina poduzima "akcije za izbacivanje rata na teritorij agresora." Ovo sugerira da bi napad na Kursk mogao biti dio šire strategije koja ima za cilj destabilizirati rusku vojsku i pokazati svijetu da rat može doći i do Rusije.

Međutim, točni ciljevi ove operacije još uvijek su nejasni. Postoji mogućnost da Ukrajina koristi ovaj napad kako bi poboljšala svoju poziciju za buduće pregovore. Također, napad bi mogao biti sredstvo kojim se želi naglasiti blizina rata ruskoj populaciji i prisiliti Moskvu da povuče resurse s bojišnica u istočnoj Ukrajini.

Mogući scenariji: Što slijedi?

Stručnjaci se slažu da je situacija u Kursku vrlo dinamična i da su mogući različiti scenariji za daljnji razvoj događaja. Jedna od mogućnosti je da Ukrajina pokuša zadržati osvojen teritorij do trenutka kada pregovori postanu neizbježni. Druga opcija bi mogla biti djelomično povlačenje ukrajinskih snaga iz Kurska kako bi se izbjegli veći gubici, dok treći scenarij uključuje potpuno povlačenje na ukrajinski teritorij.

S druge strane, Rusija bi mogla odgovoriti povećanjem svojih napada na ukrajinske gradove, uključujući Kijev, ili čak dopustiti Ukrajini da napreduje dublje u Kursk kako bi lakše ciljali ukrajinske snage na ruskom tlu. Međutim, ovakva strategija mogla bi politički loše odjeknuti unutar Rusije, iako bi mogla imati određenu vojnu vrijednost.

Rusija se također suočava s teškim izborom u osmišljavanju odgovora koji bi poslao snažnu poruku Zapadu, a da pritom izbjegne otvorenu eskalaciju s NATO-om. Ova situacija stavlja Moskvu u nezavidan položaj, jer svaki potez može imati ozbiljne posljedice po budući tijek rata.