postat će još žešće

Što se događa u Kursku? 'Kijev se kocka, ali Putin ovo neće samo tako pustiti'

11.08.2024 u 23:02

Bionic
Reading

Šesti je dan borbi u ruskoj regiji Kursk nakon što su ukrajinske snage probile granicu

U napadu je oštećena i stambena zgradu koju su navodno pogodile krhotine dronova, piše Sky News.

Rusko ministarstvo obrane također je podijelilo snimku za koju kaže da prikazuje uništenje ukrajinskog tenka.

Ukrajina je zapanjila Rusiju slanjem elitnih trupa u Kursk, ali Putin to neće samo tako pustiti, analizira analitičar obrane i sigurnosti profesor Michael Clarke za Sky News. On kaže da je Ukrajina ovog tjedna "pokrenula napad potpunog zaprepaštenja" protiv Rusije.

Kao što smo izvještavali, Ukrajina je izvršila invaziju na regiju Kursk u Rusiji - što je dovelo do evakuacije više od 70.000 ljudi i aktiviranja hitnih sigurnosnih mjera u tri ruske regije.

Profesor Clarke kaže da dokazi upućuju na to da Ukrajina "dobija ovu bitku koliko god je to moguće".

'Zaprepastili su sve'

"Oni nisu samo izveli iznenadni napad - oni su izveli napad potpunog zaprepaštenja. Zaprepastili su Ruse, zaprepastili zapadne podupiratelje", kaže on. Kako stvari stoje, šokantna vrijednost ovog iznenadnog napada "radi u korist Kijeva".

Džep koji je ušao u ruski teritorij dug je najmanje 56 kilometara i dubok oko 24 kilometra, kaže on. "To je prilično snažno... Ukrajinci moraju biti vrlo zadovoljni time gdje su sada."

Može li Ukrajina održati svoju ofenzivu?

Upitan hoće li ukrajinske snage moći održati svoje pozicije, Clarke kaže da će ih trebati pojačati. Kaže da je u Rusiji ekvivalent otprilike tri ili četiri brigade, a to su "elitne trupe najviše razine". Analitičar dodaje i da ovo pokazuje da je Ukrajina ozbiljna u pogledu ove ofenzive.

Nisu dane nikakve informacije o ciljevima Ukrajine i oni su strogo kontrolirali sigurnost informacija oko invazije, Kijev se nedvojbeno nada da će privući dobre jedinice ruske vojske i rasteretiti ukrajinske frontove na drugim frontovima.

Dosadašnji anegdotski dokazi sugeriraju da Moskva povlači svoje bolje jedinice s juga Ukrajine, uključujući područja Chasiv Yar i Pokrovsk. "Rusija će učiniti sve što je potrebno da eliminira ovaj džep", kaže Clarke.

'Putin ne može dopustiti da ovo samo tako prođe'

Clarke kaže da je vrlo vjerojatno da će biti odgovora Rusije. "Ideja o oduzimanju dijela njihovog teritorija po prvi put od 1941.... Putin to ne može dopustiti", kaže on. Moskva će "odvratiti protunapad onoliko snažno koliko im je potrebno i ova će bitka postati još mnogo žešća".

Što se Ukrajine tiče, profesor Clarke kaže da se Kijev "kocka s ovom ofenzivom" i da se "za sada isplati". Što se duže Ukrajinci drže u Kursku, to će ih Rusija teže izgurati, smatra.

Rusko ministarstvo obrane kritiziralo je ukrajinsku invaziju na područje Kurska, nazivajući je "barbarskom" i rekavši da nema vojnog smisla.

Ukrajina je zauzela nekoliko desetaka četvornih kilometara ruskog teritorija ne polažući pravo na njega. Međutim, Rusija kontrolira više od 100.000 četvornih kilometara ukrajinskog međunarodno priznatog teritorija. Smatra se da bi ofenziva mogla imati za cilj odvlačenje vrhunskih ruskih jedinica od ukrajinskih bojišnica.