nešto je trulo u moskvi

Ukrajinci upali prije devet dana i ne staju. Zašto ih Rusi još nisu izbacili?

14.08.2024 u 17:17

Bionic
Reading

Munjevita ukrajinska ofenziva sada je u svom devetom danu, a Rusija ne samo da se bori da potisne Ukrajinu, već izgleda nesposobna čak i zaustaviti njihov napredak

Državna televizija prikazuje slike ruskih tenkova koji se utovaruju kako bi bili poslani u Kursku oblast. No, analitičari kažu da ruska vojska nema dovoljno rezervi za ovu operaciju. Majke ruskih vojnika regruta govore novinarima da će njihovi mladi sinovi uskoro biti poslani u tu regiju - jedva da su to elitne snage potrebne za odbijanje ukrajinskih trupa koje su već iskusne u borbi.

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, Moskva je provodila vlastitu ofenzivu u istočnoj Ukrajini, šaljući valove vojnika protiv ukrajinskih obrambenih linija kako bi zauzela nekoliko kilometara teritorija. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva izjavilo je da je Rusija izgubila 70.000 ljudi u samo dva mjeseca - prosječno oko 1.000 dnevno. Čini se da Rusiji ostaje malo rezervi, piše BBC.

Vojni stručnjaci kažu da Ukrajina ima bolju obavještajnu službu, uključujući i informacije od zapadnih saveznika, i bolje obučene vojnike. Njihova zapovjedna struktura učinkovitija je od ruske. Kijev je pokrenuo napad na najslabijoj točki ruskih linija, a njegove visoko pokretljive snage uspjele su se probiti duboko u ruski teritorij.

Prošle godine, Wagnerovi plaćenici Jevgenija Prigožina pobunili su se i marširali stotinama kilometara prema Moskvi. Tada, kao i sada, ruska vojska izgledala je nemoćno da ih zaustavi.

Institut za proučavanje rata sugerira da se invazija odvija dalje i brže nego što je to bilo tko očekivao. Pojavljuju se vizualni dokazi da Ukrajina leti oko granice Sumi-Kursk i da je pokrenula zračne napade na Kursk, znak da se njezino zrakoplovstvo osjeća ugodno jer je ruska protuzračna obrana dobro potisnuta.