sjednica skupštine

Žestoka rasprava oko zagrebačke plinare; pljušte optužbe za loše upravljanje

28.05.2024 u 11:07

Bionic
Reading

Nakon što je jučer objavljeno je Gradska plinara Zagreb Opskrba (GPZO) drugi put u mjesec dana ponudila višu maržu za opskrbu 235.000 zagrebačkih kućanstava plinom od konkurentskog Međimurje plina, zbog čega bi mogla ostati bez velikog posla, a u sindikatu strahuju da to dovelo i otpuštanja dijela radnika, sasvim očekivano, ta se tema našla i sjednici Skupštine Grada Zagreba

Klub zastupnika Plavoga grada i neovisnih Fortuna i Rusak predložili su da se stanje u GPZO po hitnoj proceduri stavi u dnevni red sjednice i to na njen sam vrh. Ideju su podržali i drugi oporbeni klubovi HDZ-a i HSLS-a te Mosta.

Podsjetimo, na drugom natječaju koji je završen u petak marža je, ograničena na 10,5 eura za MWh. GPZO je ponudio 10,2 eura, a Međimurje plin 9,5 eura.

Na prvom natječaju, koji je obuhvaćao 650 tisuća kućanstava, a ne samo Zagreb, kojeg je poništila HERA, GPZO je za područje Zagreba ponudio cijenu od 10,9 eura za MWh, a Međimurje plin 10,8 MWh. Končanu odluku o dodjeli posla HERA bi trebala donijeti u srijedu.

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, očitujući se o zahtjevima oporbe, kazao je da ne vidi kako bi Skupština mogla raspravljati o natječaju koji je u tijeku jer o njemu iz istog razloga ne želi govoriti ni HERA.

'Ponovit ću ono što i HERA. Ne mogu komentirati nešto što je u tijeku i ne znam kako bi Skupština mogla o tome raspravljati', kazao je Tomašević.

Potom se obrušio na zastupnika Ivicu Lovrića koji je gradsku vlast optužio da je GPZO dovela na rub stečaja.

'Besramno je što vi kažete zastupniče Lovrić. Sedmog lipnja 2021. godine, tri dana nakon što sam preuzeo upravljanje gradom, Uprava GPZO je potpisala štetan ugovor za poslovne korisnike jer su se kladili da će cijene plina ići dolje a zbog rata u Ukrajini i Covida -19 su eksplodirale. Tada je prijetio stečaj i gubitak je bio 70 milijuna eura. Prije dvije godine GPZO je prvi puta nakon dvije godine poslova pozitivno', kazao je Tomašević.

Prijedlog da se stanje u GPZO na kraju uvrsti po hitnoj proceduri uvrsti u dnevni red na kraju nije prihvaćen.

Mario Župan (HDZ) na aktualnom satu ponovno se dotaknuo poslovanja GPZO-a ustvrdivši da će nakon odluke HERA-e GPZO ostati bez 280 milijuna eura prihoda i bez 300 tisuća korisnika, a sve radi marže od milijun eura na nivou godine.

'Doveli ste u opasnost stotinu radnih mjesta', ustvrdio je Župan.

Tomašević ga je upitao kako zna kakvu će odluku donijeti HERA na što je Župan rekao da ne zna, ali i dodao da je jasno kakva ona može biti aako je sve u redu, a ponuda Međimurje plina povoljnija.

Tomašević je naveo da GPZO ima sto zaposlenika što je 40 manje nakon što je njegova Uprava provela restrukturiranje.

'Ono što je dano kao ponuda je da nema dobiti', kazao je Tomašević.

Maura Sirotnjaka (Nova ljevica) zanimalo je što će biti sa kulturnim dobrom - stražarnicom iz Napoleonova doba koja stoji potpuno devastirana uz pješačko-biciklistički most na Savi.

Luka Korlaet, zagrebački dogradonačelnik, naveo je da se na zgradi nije moglo raditi jer je u njoj bila bespravno useljena stanarka te nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi. Dodao je da je to sada riješeno te da su sa zgrade skinuti opasni dijelovi i započeli su radovi s krovopokrivanjem. Naveo je da je iz Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb zapad stigla inicijativa da bude dio Muzeja grada Zagreba.

'Ta namjera je odaslana prema uredu za kulturu, postoji mogućnost i da se proširi i s ugostiteljskom djelatnošću i sigurno je da će se te uvrstiti u plan za 2025. godinu', kazao je Korlaet.

  • +13
Skupština Grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Zorislav Antun Petrović (Zelena alternativa - Održivi razvoj Hrvatske) naveo je da ga se zbog netrasparentnosti rada gradske uprave više ne smatra dijelom većine na što mu je Tomašević kazao da je o tome već saznao iz medija, a sada i javno te da svatko ima svoj put.

Mislav Hremana (HDZ) pitao je je razmatra li Grad smanjenje poreza na dohodak kako bi građani imali veća primanja.

Tomašević mu je kazao da je HDZ bio dio većine prije zadnjih izbora te da je tada mogao smanjiti prirez.

'Što vas je sprečavalo da vi ukinete prirez? Mi nismo povećali porezno opterećenje, ono je čak i manje. Porez na dohodak uopće ne plaća polovica zaposlenih. Smatramo da je pravedno da subvencioniramo cijene usluga. Neki gradovi su smanjili stope na dohodak, a dignuli su cijene usluga. Mi smo jedini grad i županija koja nije dizala cijenu nijedne komunalne usluge u Hrvatskoj', kazao je Tomašević.

Marin Živković (Zagreb je naš!) pitao je kada kreću radovi na obnovi doma sportova, kakva će biti dinamika i kada se može očekivati njihov kraj.

Koralet je naveo da da se ide u tri faze radova.

'U prvoj fazi ide obnova dvorana 1,3 i 4, u drugoj dvorana dva a u trećoj kompletna energetska obnova. Za prvu fazu 29,6 milijuna eura, ugovor je na potpisu kod izvođača radova, a rok za uvođenje u radove je srpanj. To bi trebalo biti gotovo za 18 mjeseci. Složena tablica traži da se premjeste svi korisnici', zaključio je Korlaet.