plinski štednjaci

Kuhanje na plin? Stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog zdravstvenih pitanja

12.05.2024 u 15:54

Bionic
Reading

Kada je riječ o iskustvu kuhanja, plinski štednjaci imaju mnoge prednosti, vrlo su popularni i u restoranskim kuhinjama. Međutim, stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog zdravstvenih pitanja

Svatko tko kuha na plin cijeni prednosti te vrste pripreme jela: direktna vatra, temperatura i plamen se mogu fleksibilno kontrolirati, nisu potrebne posebni lonci kao kod induktivnih štednjaka. Kuhanje na plin je također jeftinije od kuhanja na struju.

Ipak, o štednjacima na plin se konstantno raspravlja. Tako će oni biti zabranjeni u većini novih zgrada u New Yorku od 2026. godine. Primarni cilj je smanjenje emisije stakleničkih plinova. Ali štednjaci na plin također predstavljaju rizik po zdravlje, pišu istraživači sa Sveučilišta Stanford u časopisu "Science Advances", prenosi Deutsche Welle.

Posebno dušikov dioksid (NO2) zabrinjava istraživače u najnovijoj publikaciji. Taj spoj nastaje u velikim razmjerima kao nusproizvod procesa sagorijevanja, na primjer u industrijskim postrojenjima, elektranama i sustavima grijanja. Međutim, glavni izvor je cestovni promet.

NO2 se također proizvodi prilikom kuhanja na plin, a zagađenje dušikovim dioksidom nije ograničeno samo na kuhinju, upozoravaju istraživači sa Stanforda.

„Nisam očekivao da će razina zagađenosti spavaćoj sobi premašiti zdravstvene smjernice u roku od sat vremena od korištenja štednjaka na plin, niti da će ostati tako visoka satima nakon što je štednjak isključen", rekao je Rob Jackson, profesor na Stanford Doerr School od Sustainability (Školi održivosti). On je jedan od vodećih autora studije.

Izloženost štednjacima na plin i propan stoga nije problem samo za kuhare ili osobe koje borave u kuhinji, kaže on. „To je problem za cijelu obitelj."

Dušikov dioksid je nadražujući plin, koji oštećuje sluzokožu u cijelom respiratornom traktu, posebno u bronhijama i alveolama. Može izazvati poteškoće u disanju, kašalj ili bronhitis. Posljedice također uključuju povećanu osjetljivost na respiratorne infekcije ili smanjenu funkciju pluća.

Konkretno, u rizičnu skupinu spadaju osobe s respiratornim oboljenjima (astmatičari, pacijenti s kroničnim bronhitisom), srčani bolesnici i djeca čiji razvoj plućne funkcije može biti poremećen.

Upravo na ovo upozoravaju autori studije: procjenjuju da bi mješavina zagađenja koju emitiraju plinski i propanski štednjaci mogla biti odgovorni za do 200.000 trenutnih slučajeva astme kod djece širom SAD-a. Prema istraživačima, četvrtina se može pripisati samo dušikovom dioksidu.

Pored toga, procjenjuju da se 19.000 smrtnih slučajeva godišnje može povezati s dugotrajnom izloženošću zagađenju NO2 u domaćinstvu. Usporedbe radi, ovo predstavlja 40 posto smrtnih slučajeva povezanih s pasivnim pušenjem u Sjedinjenim Državama svake godine.

Ali u isto vrijeme, istraživački tim također naglašava da je ovo samo procjena, jer ne uzima u obzir ponovljeno izlaganje izuzetno visokim razinama NO2 u kratkim naletima, kao što su oni koji se nalaze u domaćinstvima sa štednjacima na plin. 

Istraživači sa Stanforda također preporučuju korištenje nape ako je dostupna. I na koncu: redovno provjetravanje, čime se smanjuje razina zagađenja.