drama u njemačkoj

Veliki požar u kemijskoj tvornici u Berlinu: Stiglo upozorenje zbog otrovnih plinova

03.05.2024 u 17:22

Bionic
Reading

Veliki požar u petak je zahvatio zgradu tvrtke Diehl Metall u Berlinu. Iz građevine se širi dim te su vatrogasci upozorili na mogućnost trovanja plinovima i kemikalijama.

Vatrogasci su upozorili stanovnike koji žive u blizini na 'otrovne plinove uzrokovane požarom' nakon što je plamen u potpunosti progutao kemijsku tvornicu u jugozapadnom Berlinu. Vatrogasci su rekli da su se u postrojenju nalazili sumporna kiselina i bakreni cijanid i da su se kemikalije zapalile, što bi moglo stvoriti vodikov cijanid, piše Daily Mail.

Ljudi su upozoreni da zatvore sve prozore, ostanu unutra i isključe ventilaciju nakon što je požar pogodio tvrtku koja proizvodi oružje koje se isporučuje Ukrajini.

Vlasti u Berlinu izdale su službeno upozorenje na opasnost i pozvali ljude da se drže podalje od tog područja jer se oblak dima već proteže nad gotovo cijelim zapadnim područjem grada.

Požar je izbio u Diehl Metal Applications u berlinskoj četvrti Lichterfelde, koja je sestrinska tvrtka koncerna Diehl Defence, proizvođača smrtonosnih projektila IRIS-T.

'Zgrada je sada potpuno izgorjela na četiri etaže. Dio zgrade se već srušio', rekao je Adrian Wenzel, glasnogovornik berlinskih vatrogasaca, za njemački Bild.

'Samo pokušavamo ugasiti požar izvana. Požar se više ne može staviti pod kontrolu iznutra', dodao je.

Lokalni list Berliner Zeitung izvijestio je da se na licu mjesta čulo nekoliko detonacija. Na požarištu je trenutno 190 vatrogasaca u zaštitnim odijelima.

  • +11
Požar u Berlinu Izvor: Profimedia / Autor: Marius Schwarz / imago stock&people / Profimedia

Učenici i profesori iz obližnjih škola poslani su kući iz predostrožnosti, a zatvoreno je i nekoliko trgovina u tom području.

Trenutno nema dostupnih informacija o uzroku požara, ali je glasnogovornik vatrogasne službe rekao da nema izvješća o ozlijeđenima.