ANALIZA DHMZ-a

Zima toplija i s više oborina od prosjeka

14.03.2013 u 19:54

Bionic
Reading

Tijekom ove zime prevladavale su srednje zimske temperature zraka i bile su više od višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.), izuzevši Zavižan, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod.

Odstupanja srednje zimske temperature zraka od prosječnih vrijednosti (1961.-1990.) za zimu kretala su se u rasponu od -0,7 stupnjeva Celzijevih na Zavižanu do 1,4 stupnjeva Celzijevih u Osijeku i Slavonskom Brodu.

Toplinske prilike u Hrvatskoj za zimu 2012./2013. godine opisane su dominantnom kategorijom 'normalno', dok je dio istočne Hrvatske i šire područje Zadra svrstano u kategoriju 'toplo'.

Analiza zimskih količina oborine pokazuje da su količine oborine bile više od višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.). Količine su se kretale od 104 posto zimskih količina oborine u Lastovu do 242 posto u Senju, navodi DHMZ.

Oborinske prilike u Hrvatskoj za zimu 2012/2013. opisane su kategorijama 'normalno' (dio južnog Jadrana), 'kišno' (dio sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana s pripadnim zaleđem), 'ekstremno kišno' (dio sjeverozapadne i središnje Hrvatske) i 'vrlo kišno' (preostali dio Hrvatske).

Analiza temperaturnih anomalija za veljaču, kako navodi DHMZ, pokazuje da su u Hrvatskoj srednje mjesečne temperature zraka bile većinom ispod višegodišnjeg prosjeka od 1961. do 1990. godine.

Odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bila su u rasponu od -2,1 stupnjeva Celzijusa (Zavižan) do 1,4 stupnjeva Celzijusa (Osijek).

Toplinske prilike u Hrvatskoj za veljaču opisane su dominantnom kategorijom 'normalno', izuzevši Zavižan koji je svrstan u kategoriju 'hladno'.

Količine oborine u veljači bile su iznad višegodišnjeg prosjeka, izuzevši Lastovo. Usporedba s višegodišnjim prosjekom pokazuje da se količine oborine za ovogodišnju veljaču nalaze u rasponu od 97 posto višegodišnjeg prosjeka u Lastovu (71,8 milimetara) do 284 posto tog prosjeka u Varaždinu (128,2 milimetra).

Oborinske prilike u Hrvatskoj za veljaču 2013. opisane su kategorijama 'normalno' (dio srednjeg i južnog Jadrana), 'kišno' (šire područje Bjelovara i Rijeke te dio sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana s pripadnim zaleđem), 'ekstremno kišno' (šire područje Karlovca i Varaždina) i 'vrlo kišno' (preostali dio Hrvatske), navodi DHMZ.