ORaH-OVA PREOBRAZBA

Znate li tko je 'nasljednik' Mirele Holy?

09.03.2016 u 16:00

Bionic
Reading

ORaH nakon održanih unutarstranačkih izbora ima novo vodstvo, no Luka Keller, novi šef stranke, do potpunih rezultata stranačkih izbora ne želi istupati u javnost. U međuvremenu, iščitavajući njegovu kandidaturu izloženu stranačkim kolegama, pred ORaH-om je preobrazba iz elitne u stranku građana te profiliranje 'ORaH-ove Vlade' u sjeni

Zbog loših rezultata na parlamentarnim izborima na kojima ORaH nije osvojio nijedno zastupničko mjesto, Mirela Holy odmah je podnijela formalnu ostavku na dužnost predsjednice stranke, ali valja podsjetiti i da bi izbori unutar stranke ionako morali biti održani prema stranačkom Statutu nakon izbora za Sabor.

Prema neslužbenim podacima o privremenim rezultatima, Keller je na izborima u ORaH-u osvojio više glasova od ostala dva kandidata Lea Vukelića i Ljiljane Katičić, za potpredsjednike stranke izabrani su Tatjana Fabričini Galić i Andrej Georgievski, za predsjednika Glavnog foruma izabran je Danijel Tomljanović, a za predsjednika Nadzornog foruma Dinko Kulaš.

Na izborima u ORaH-u bira se po načelu jedan član – jedan glas, s tim da se svaki član prethodno morao prijaviti da će glasati što se moglo učiniti dopisno ili elektronski, a s obzirom na to da još treba razmotriti eventualne prigovore, iz ORaH-a nema službenih informacija. Naime, kako je tportalu kazao glasnogovornik ORaH-a Daniel Berdais: 'Gospodin Keller u ovom trenutku još ne istupa u javnosti i tako će biti sve do potpunih rezultata stranačkih izbora nakon što prođe rok za žalbe i Izborna komisija objavi potpune rezultate.'

Keller je, podsjetimo, bio kandidat i na parlamentarnim izborima, i to u prvoj izbornoj jedinici te je osvojio manje od 80 preferencijalnih glasova, a jedan je od autora ORaH-ova prijedloga reforme javne uprave i teritorijalnog ustroja u kojoj se zalagao za to da umjesto 20 županija bude pet regija koje bi bile prirodne, povijesne i zemljopisne cjeline s oko 800.000 do 850.000 stanovnika.

Predstavljajući u listopadu prošle godine reformu, Keller je kazao da bi se smanjivanjem broja gradova na 50 i na oko 100 do 150 općina koje bi mogle biti održive, uštedjelo velik novac iz proračuna koji se danas izdvaja za plaće državnih službenika te naglasio da bi javna uprava trebala biti depolitizirani servis građana. U njoj bi radili upravni profesionalci umjesto politički podobnih amatera, a smjenjivost bi se odnosila samo na čelna mjesta u jedinicama lokalne uprave i samouprave te se također zauzeo za mjerljivost rada svakog državnog službenika navodeći da je geslo ORaH-ove reforme: 'Radnici in, neradnici out'.

Na facebook-stranici Reforma javne uprave Luka Keller primijetio je da je 'nekako ispod radara prošla vijest da je njegov koautor na ORaH-ovoj politici reforme javne uprave, Marko Kovačić, imenovan pomoćnikom ministrice uprave'.

Nekako je ispod radara prošla vijest da je moj koautor na Orahovoj politici reforme javne uprave, Marko Kovačić, imenovan Pomoćnikom Ministrice uprave.

Posted by Reforma javne uprave - Luka Keller on Monday, 15 February 2016

Što se tiče Kellerove kandidature za šefa ORaH-a, u svojem programu istaknuo je sljedeće mjere: decentralizacija i regionalizacija stranke te pojednostavljenje stranačkog ustroja uz intenziviranje aktivnosti članstva na svim razinama i osnaživanje lokalnih ORaH-ovih vodećih ljudi te pozicioniranje stranke kao zelene stranke centra i lijevog centra i promjenu imidža iz elitne stranke u stranku građana. Keller je stranačkim kolegama i kolegicama također predložio i profiliranje ORaH-ove vlade u sjeni u vidu 10 ORaH-ovih stručnjaka, od kojih svaki pokriva jedan resor te istupa u medijima vezano uz teme iz svojega resora. U planu je i ponovno formiranje raspuštenih i ukinutih ORaH-ovih organizacija i ogranaka te priprema stranke i mobilizacija članstva za lokalne izbore u svibnju 2017. godine.

'Planiram biti predsjednik terena, argumentiranog dijaloga i aktivizma te kanim stručnim, marljivim i kompetentnim ljudima u ORaH-u dati što više prostora', napisao je kolegama u svojoj kandidaturi Keller, inače savjetnik i asistent na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Katedri za sociologiju, koji je na tom fakultetu diplomirao te završio poslijediplomski doktorski studij 'Javno pravo i javna uprava'.

Keller je prije gotovo desetak godina nekoliko mjeseci radio i u Plivi, a iza sebe ima bogatu debatnu karijeru kao državni prvak u debati i europski prvak u javnom govorništvu na Europskom sveučilišnom debatnom prvenstvu u Berlinu te kao trener i kao međunarodni sudac.