BAVARCI KUPILI DRIVENOW

BMW i Daimler udružuju snage protiv Ubera

31.01.2018 u 10:13

Bionic
Reading

Nakon nešto više od šest godina uspješne suradnje i milijun korisnika, BMW je od rent-a-car kuće Sixt otkupio vlasnički udio u uslužnoj kompaniji za dijeljenje prijevoza DriveNow, čime su Bavarci, kao većinski vlasnici otvorili vrata za partnerstvo s Daimlerom

Njemački giganti već neko vrijeme pregovaraju o udruživanju BMW-ove usluge DriveNow i Daimlerove Car2Go kako bi uspješnije konkurirali Uberu i Lyftu. Cilj nije samo pružati prijevozničke usluge i dijeljenje vozila, već i usluge korištenja električnih punionica, kao i parkirnih prostora.

Pregovori su zasad zapeli na valuaciji Car2Go-a, dok je vrijednost DriveNowa lako izračunati budući da je Sixt od BMW-a za svoj udio utržio 200 milijuna eura.

BMW vjeruje kako bi do 2025 trebao imati 100 milijuna korisnika vlastite premium mobilne usluge.

Tržište takozvanog dijeljenja prijevoza trenutno čini čak 33 posto globalnog taksi tržišta, a pojedini analitičar procjenjuju kako će mu se vrijednost uvećati za čak osam puta, na 285 milijardi američkih dolara do 2030.

U ovom procesu ključna će biti adaptacija robotiziranih taksija, odnosno autonomnih vozila kojima je vozač suvišan. Većina proizvođača aktivno radi na razvoju autonomne tehnologije 4. nivoa, a partnerstvo na ovakvom projektu dvaju vodećih premium proizvođača može samo ubrzati ovaj proces.

  • +11
BMW i3 Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW