FACELIFT

BMW osvježio seriju 3 Limuzinu i Touring: Moderniziran globalni bestseler u premium klasi srednje veličine

31.05.2024 u 11:53

Bionic
Reading

BMW serije 3 nudi po 4 benzinska i dizelska motora s tehnologijom BMW TwinPower Turbo, uz iznimno snažne šesterocilindrične redne motore za modele M Performance, kao i plug-in hibridnom tehnologijom i BMW xDrive pogonom na sve kotače. Tu su i M3 izvedbe snage 530 KS (390 kW)

BMW je osvježio model koji već gotovo 50 godina predstavlja srž marke - BMW serije 3 Limuzinu i Touring, njegovu karavansku verziju. Do danas je diljem svijeta prodano više od 20 milijuna primjeraka BMW-a serije 3, a samo trenutna, sedma generacija modela (G20) sada broji gotovo tri milijuna.

Opsežne revizije koje su već uvedene za modelnu godinu 2022. u područjima dizajna, pogonskog sklopa, digitalizacije i opreme sada će biti praćene svježim paketom ažuriranja koja podižu vizualnu privlačnost i vrhunsku modernost automobila na novu razinu. Istovremeno, osvježene su i njihove sportske verzije BMW M3 Limuzina i BMW M3 Touring u nizu područja, ka npr. povećanje snage od 20 KS (15 kW) za varijante modela s pogonom na sve kotače.

Nove visokonaponske baterije povećavaju električni domet plug-in hibridnih modela na maksimalnih 101 km u WLTP ciklusu. Novo ugađanje šasije dodatno poboljšava ravnotežu između sportske moći i udobnosti. A kada je u pitanju digitalizacija u novom BMW-u serije 3 Limuzina i novom BMW-u serije 3 Touring, BMW operativni sustav 8.5 pruža osnovu za iznimno intuitivno i udobno upravljanje – putem nadograđenog BMW iDrive-a s QuickSelectom – i za proširene navigacijske funkcije uključujući Augmented View.

BMW 330i Limuzina i 330e Touring - eskterijer Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

Ova nova tehnološka dostignuća popraćena su preciznim modifikacijama dizajna eksterijera i interijera. Nove vanjske završne boje i naplatci od lake legure naglašavaju auru sportske elegancije kojom zrače Limuzina i Touring. U unutrašnjosti, novodizajnirani upravljači i ploča s instrumentima, plus sofisticirane značajke opreme kao što su staklene aplikacije CraftedClarity, pružaju užitak vožnje u ambijentu vrhunske modernosti.

Novi BMW serije 3 limuzina i novi BMW serije 3 Touring bit će lansirani diljem svijeta s postupnim uvođenjem proizvodnje u srpnju 2024. Oba modela proizvoditi će se u tvornici BMW-a u Münchenu. BMW serije 3 Limuzina također će se proizvoditi u tvornici BMW-a San Luis Potosí u Meksiku. Novi BMW serije 3 Sedan za kinesko tržište proizvoditi će se lokalno u tvornici Tiexi u Shenyangu kojom upravlja zajedničko ulaganje BMW Brilliance Automotive (BBA).

Vanjski dizajn

Sportska elegancija i modernost definiraju dizajn novog BMW-a serije 3 Limuzina i Touring. U trenutnoj generaciji modela, njihov karakter usmjeren na užitak u vožnji izražen je jasnim linijama i velikodušno oblikovanim površinama. Sofisticirani dizajn BMW bubreg rešetke i dvostrukih kružnih prednjih svjetala daju prednjem kraju nepogrešiv izgled.

Upečatljive prednje i stražnje zavjese naglašavaju dinamički profil automobila, koji se može dodatno naglasiti odabirom dodatnog M Sport paketa ili M Sport paketa Pro.

BMW serije 3 sada se također može naručiti s novim završnim bojama eksterijera i naplatcima od lake legure od 19 cola kako bi se dodao dodatni dodir individualizacije.

Spektar vanjskih boja za osvježene model BMW serije 3 sastoji se od dvije jednobojne i sedam metalik završnih boja. Novi dodaci asortimanu uključuju Arctic Race Blue metalik plavu i Fire Red metalik crvenu boju.

BMW 330e Touring - eksterijer Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

Unutrašnjost

U kabini, progresivna aura kokpita s BMW zakrivljenim zaslonom dodatno je poboljšana novim upravljačima, vizualnim izmjenama ploče s instrumentima i moderniziranim ukrasnim elementima. Površine sjedala u novoj M Performtex varijanti dolaze kao dio M Sport paketa ili su standardno uključene u M Performance modele.

Progresivni premium karakter automobila također je prikazan visokokvalitetnim materijalima i novim elementima unutrašnje opreme. Opcijska ploča s instrumentima Luxury u Sensatecu ima dodatno profinjenu površinsku strukturu i ukrasne šavove u kontrastnoj boji.

Oba modela standardno dolaze s temeljito redizajniranim sportskim kožnim upravljačem s poligonalnim obručem u dvokrakom dizajnu. M Sport paket donosi novi M kožni upravljač s tri kraka, ravnim rubom i diskretnom središnjom oznakom na poziciji 12 sati. Oba novodizajnirana upravljača imaju osvijetljene višenamjenske tipke i poluge mjenjača. Ugrađene kao standard, poluge omogućuju posebno brze ručne intervencije u procesu odabira stupnjeva prijenosa i naglašavaju sportski profil novog BMW-a serije 3.

Uvođenje najnovije generacije BMW iDrive-a s QuickSelectom temeljenim na BMW operativnom sustavu 8.5 u novim BMW modelima serije 3 također donosi optimiziran rad funkcija ventilacije i kontrole klime. Operativni koncept usmjeren isključivo na upravljanje dodirom i prirodni jezik omogućuje daljnje smanjenje broja fizičkih tipki i kontrola u kokpitu. Odabir temperature, intenzitet ventilacije, grijanje sjedala i – ako je određeno – grijanje upravljača sada se mogu podesiti na BMW zakrivljenom zaslonu ili glasovnom naredbom uz pomoć BMW Intelligent Personal Assistant. Nove kontrole za podešavanje rešetki ventilacijskih otvora u sredini ploče s instrumentima i na vozačevoj i suvozačevoj strani kokpita omogućuju podešavanje intenziteta i smjera protoka zraka rotirajućim i nagibnim pokretima.

BMW 330e Touring - interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

Unutarnja rasvjeta sada standardno uključuje kaskadnu rasvjetu integriranu u obloge oko središnjih ventilacijskih otvora. Moguće je prilagoditi boju i svjetlinu prema osobnim željama, a korisnici mogu birati između devet svjetova boja. Njihov izbor boja i postavki svjetline pohranjeni su kao dio njihovog profila. Ako je navedeno opcijsko ambijentalno osvjetljenje (standardno u M Performance modelima), individualno podesivi svjetlosni ugođaj također se proteže na prednji prostor za noge, pretinac za pohranu u prednjem dijelu središnje konzole i konturne linije obloga panela vrata. Funkcionalnost unutarnjeg osvjetljenja također uključuje atmosferičnu animaciju dobrodošlice i zbogom te svjetlosne signale koji označavaju dolazni telefonski poziv, a po želji i otvorena vrata.

Opsežne revizije također su napravljene na asortimanu unutarnjih ukrasnih elemenata. Dark Graphite mat dolazi kao standard u novom izdanju BMW-a serije 3, dok Fineline Light s otvorenim porama i Gray Blue Ash s otvorenim porama od finog drva, plus varijante Carbon Fiber i Aluminium Rhombicle Anthracite, mogu se pronaći na popis opcija.

Opsežna standardna oprema, opcije visoke kvalitete

Standardna specifikacija za nove verzije BMW serije 3 uključuje 17-colne (plug-in-hibridni modeli: 18-colne) kotače od lake legure, M High-gloss Shadow Line, retrovizor s automatskim funkciju protiv zasljepljivanja i pomoć pri parkiranju uključujući Park Distance Control (PDC) sa senzorima sprijeda i straga. Standardno su također ugrađeni trozonski automatski klima uređaj i BMW Live Cockpit Plus s potpuno digitalnim BMW zakrivljenim zaslonom uključujući navigacijski sustav BMW Maps.

Model Touring standardno dolazi s automatskim upravljanjem vratima prtljažnika i naslonom stražnjih sjedala djeljivim/preklopivim u omjeru 40 : 20 : 40, koji je dostupan kao opcija za sedan. Među vrhuncima na popisu individualnih opcija koje kupcima omogućuju prilagođavanje interijera svojim zahtjevima i ukusima su – uz sportska sjedala i ambijentalno osvjetljenje – Harman Kardon surround zvučni sustav, predgrijanje, stakleni krov s električnim upravljanjem za limuzinu i panoramski stakleni krov za model Touring.

Pogon i iskustvo vožnje: veći električni domet za plug-in hibridne modele i poboljšana udobnost vožnje

S izborom između četiri benzinska i četiri dizelska motora s tehnologijom BMW TwinPower Turbo – uključujući iznimno snažne šesterocilindrične redne jedinice za modele M Performance – kao i plug-in hibridnom tehnologijom i BMW xDrive inteligentnim pogonom na sve kotače- pogonski sustav za brojne varijante modela, BMW serije 3 nudi veću raznolikost pogonskih sustava od bilo koje druge serije modela u portfelju marke. Svi novi BMW serije 3 Limuzina i novi Touring modeli standardno su opremljeni Steptronic mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa, zajedno s ručicama za mjenjač na upravljaču za brze ručne intervencije u procesu odabira stupnjeva prijenosa.

Različiti motori dostupni za BMW serije 3 proizvode snage u rasponu od 150 KS (110 kW) do 286 KS (210 kW). Njima se pridružuju redni šesterocilindrični benzinski motor od 374 KS (275 kW) i redni šesterocilindrični dizelski motor od 340 KS (250 kW) koji se nalaze ispod prednjeg poklopca modela M Performance. I šesterocilindrična redna benzinska jedinica i svi dizelski motori dolaze s blagom hibridnom tehnologijom za dinamičniju isporuku snage i veću učinkovitost. U tu svrhu, njihov starter generator od 48 V daje dodatnih 8 kW (11 KS).

Nova visokonaponska baterija za plug-in hibridne modele

Plug-in hibridi u novom BMW-u serije 3 čine elektrifikaciju korak dalje. Sažeta linija sada se sastoji od BMW 330e Limuzina i 330e Touring modela, koji su oba dostupni s izborom između klasičnog pogona na stražnje kotače ili BMW xDrive. Njihova pogonska tehnologija sastoji se od četverocilindričnog benzinskog motora i elektromotora integriranog u osmerostupanjski Steptronic mjenjačem, koji generiraju kombiniranu snagu sustava od 292 KS (215 kW).

Plug-in hibridni predstavnici iz najnovijeg izdanja BMW-a serije 3 mogu se pohvaliti još većom učinkovitošću i znatno većim električnim dosegom. To je omogućeno prelaskom na novu visokonaponsku bateriju s 19,5 kWh korisne energije. Proizvod pete generacije BMW eDrive tehnologije, ima mnogo veću gustoću energije od baterije koja je prethodno bila ugrađena u plug-in hibridne modele BMW serije 3.

Nova visokonaponska baterija BMW Gen5 predstavlja korak naprijed, donoseći poboljšanje u svim relevantnim tehničkim statistikama. Visoka gustoća energije na razini ćelija i baterijskog paketa u kombinaciji s višim naponima dovodi do značajnog povećanja učinkovitosti sustava. To u konačnici rezultira mnogo većim električnim dometom za vozača. Iako se iskoristiva energija visokonaponske baterije gotovo udvostručila, količina prostora u unutrašnjosti i prtljažniku ostaje nepromijenjena, kao i kapacitet spremnika goriva.

Ovaj najnoviji napredak u tehnologiji baterija otvara veći prostor za doživljaj čistog električnog užitka u vožnji u BMW-u serije 3. Podaci o električnom dometu su sljedeći: BMW 330e Limuzina 85 – 101 km, BMW 330e xDrive Limuzina 81 – 96 km, BMW 330e Touring 87 – 98 km i BMW 330e xDrive Touring 84 – 91 km. Ovi podaci pokazuju da se osvježenim modelima vozačima omogućava ne samo gradska putovanja i svakodnevna putovanja na posao bez lokalnih emisija, već i duža putovanja.

Naprednija tehnologija punjenja također je na raspolaganju kako bi pomogla vozačima da koriste snagu potpuno električnog pogona što je više moguće. Nova jedinica za punjenje podržava trofazno AC punjenje do 11 kW, prvi put da je tako visoka brzina dostupna za plug-in hibrid iz BMW-a. To omogućuje da se visokonaponska baterija u potpunosti napuni za 2 sata i 15 minuta. Plug-in hibridni modeli u novom BMW-u serije 3 također su sada kompatibilni s najnovijom ponudom BMW Charginga: opcija Connected Home Charging pruža osnovu za solarno optimizirano punjenje i punjenje optimizirano opterećenjem.

M Performance modeli u novom BMW-u serije 3

Sportski karakter novog BMW-a serije 3 može se doživjeti u visoko koncentriranom formatu s vrhunskim Performance modelima iz BMW M GmbH. Sa snažnim rednim motorima sa šest cilindara, šasijom po mjeri i prepoznatljivim M dizajnom iznutra i izvana, osebujna osobnost ovih elitnih sportskih modela jasno se vidi i u iskustvu vožnje i u njihovom izgledu. A tu je sada i novi upravljač i nove presvlake sjedala za osvježenje kokpita.

Modeli M Performance iz nove serije 3 dostupni su s benzinskim i dizelskim motorom, svaki s obujmom od 3,0 litre i tipičnim M atributima performansi. Veliki broj okretaja i trenutna isporuka snage rezultat su najnovije M TwinPower Turbo tehnologije – koja je posebno prilagođena svakom motoru – i 48V blago hibridne tehnologije, čija snaga od 8 kW (11 KS) proizvodi učinak električnog pojačanja. Redni šesterocilindrični agregati u modelima M Performance povezani su s osmerostupanjskim Steptronic Sport mjenjačem. BMW xDrive sustav pogona na sve kotače također je dostupan kao standard za poboljšanje agilnosti i trakcije.

  • +33
BMW osvježio seriju 3 Limuzinu i Touring Izvor: Promo fotografije / Autor: Fabian Kirchbauer

Šesterocilindrični redni benzinski motor u BMW M340i xDrive Limuzini i BMW M340i xDrive Touring stvara maksimalnu snagu od 374 KS (275 kW) i najveći okretni moment od 500 Nm. Dizelske BMW M340d xDrive Limuzinu i BMW M340d xDrive Touring pokreće šesterocilndrični motor koji isporučuje 340 KS (250 kW) i najveći okretni moment od 700 Nm. M Sport ovjes s varijabilnim sportskim upravljanjem, M Sport diferencijal i M Sport kočnice također su uključeni kao standard za isporuku spoja dinamičnih uzdužnih i bočnih performansi, preciznosti i ushićenja za upravljačem po čemu su M modeli poznati.

Novi BMW M3 Limuzina i M3 Touring

Za ovo novo izdanje legendarne serije modela, najsnažnija verzija šesterocilindričnog rednog motora s M TwinPower Turbo tehnologijom proizvodi snagu od 530 KS (390 kW). U novom BMW M3 Competition Limuzina s M xDrive i novi BMW M3 Competition Touring s M xDrive povećana snaga motora kanalizira se putem osmerostupanjskog M Steptronic mjenjača s Drivelogic na sva četiri kotača.

Šasija nudi još bolji spoj sportskog i udobnog

Tehnologija šasije novog BMW-a serije 3 također ima koristi od rigoroznog rada na razvoju. Mješavina sportskog štiha i udobnosti vožnje po kojoj je BMW serije 3 poznat sada je dodatno poboljšana u svim varijantama modela s nizom ciljanih ažuriranja. Čvršća montaža koja povezuje stražnje amortizere s karoserijom samo je jedna od mjera kojima se to postiže.

Zahvaljujući ovim neumoljivim razvojnim nastojanjima, vozači će uživati u značajnom povećanju udobnosti u svim situacijama vožnje – bez obzira na uvjete površine ceste i odabrani način vožnje – bez ikakvog gubitka uobičajene dinamičke snage serije 3. To također ima pozitivan učinak na akustiku kada automobil podnosi vršne sile izazvane površinom ceste.

Kao rezultat toga, njegovo rukovanje odiše još većom ukupnom preciznošću, staloženošću i upravljivošću. Sila potrebna za okretanje upravljača također je smanjena u načinu rada Comfort kako bi se postigla vrhunska udobnost upravljanja u svakodnevnoj vožnji.

Dostupan kao alternativa standardnoj varijanti je M Sport ovjes uključen kao dio M Sport paketa. Prilagodljivi M ovjes s elektronički kontroliranim amortizerima i varijabilnim sportskim upravljanjem također je dostupan na modelima s M Sport paketom.

  • +12
BMW M3 Limuzina i M3 Touring - facelift Izvor: Promo fotografije / Autor: ENES KUCEVIC

Napredni sustavi pomoći u vožnji i parkiranju

Širok izbor sustava pomoći povećava udobnost i sigurnost tijekom vožnje i parkiranja u novim verzijama serije 3. Sustav upozorenja na sudar sprijeda s intervencijom kočenja, tempomat s funkcijom kočenja i nova funkcija Intelligent Speed Assistance neke su od značajki koje dolaze kao standard. Istaknuti dodatni dodatak je Driving Assistant Professional paket koji uključuje pomoćnika za upravljanje i kontrolu voznog traka i aktivnog tempomata s funkcijom Stop&Go, plus automatsku pomoć za ograničenje brzine, kontrolu brzine na ruti, prepoznavanje semafora, asistent za izbjegavanje, upozorenje na raskrižju s funkcijom kočenja u gradu, Upozorenje na krivi smjer i Upozorenje na promet na prijelazu.

Osim Park Distance Control-a, standardni Parking Assistant također omogućuje automatizirano manevriranje u i iz parkirnih mjesta, kao i kameru za pomoć pri vožnji unatrag i pomoćnika za vožnju unatrag. Tu je i opcija Parking Assistant Plus s funkcijama Surround View i Remote 3D View.