5 ili 7

Tesla Model Y i sa 7 sjedala: Globalno najprodavaniji model idealan za obitelj uz 3. red sjedala

15.10.2024 u 13:43

Bionic
Reading

U usporedbi s verzijom s 5 sjedala, ova nova konfiguracija putničkog prostora modela Long Range All-Wheel Drive ima dodatni, treći red sjedala s dva sjedala okrenuta prema naprijed koja se preklapaju za maksimalno povećanje kapaciteta pohrane

Tesla, američki proizvođač potpuno električnih vozila, plasira u Europi novu konfiguraciju putničkog prostora na svom najprodavanijem modelu širom svijeta, Model Y – sa 7 sjedala.

Podsjetimo, analitička tvrtka JATO Dynamics je u siječnju ove godine objavila kako je Tesla preuzela krunu za najprodavanije vozilo na svijetu 2023. godine, s Modelom Y koji je osigurao prvo mjesto na većini svjetskih tržišta. Unatoč tome što je Tesla osnovana tek 2003., proizvođač električnih vozila (EV) izazvao je pravi potres u automobilskoj industriji, kreirajući električni model koji je nadmašio svoju konkurenciju oborivši rekorde te je postao prvi EV koji je predvodio globalno tržište. Rezultati Modela Y su sjajni, tako je u 2023. godini globalno prodano ukupno 1,23 milijuna primjeraka. Na drugom mjestu je Toyota RAV4 s 1,07 milijuna, dok je na trećem mjestu Toyota Corolla s 1,01 milijuna primjeraka.

Od prvog dana Model Y je dizajniran da bude idealan obiteljski SUV koji nudi visoku razinu svestranosti. Stotine tisuća obitelji diljem svijeta odabrale su Model Y kao svoje primarno vozilo, a zadovoljava kako svakodnevne vožnje na posao i s posla tako i putovanja na veće udaljenosti. S puno prtljažnog prostora i mogućnošću vuče prikolice do 1600 kg, Model Y je prilagođen svim stilovima života.

Obitelj, prijatelji i sva potrebna oprema

Uvođenjem opcije sa 7 sjedala u Hrvatskoj, Tesla podiže svestranost na novu razinu. Model Y sa 7 sjedala idealan je za obitelji s djecom jer pruža potrebnu modularnost i ima dovoljno prostora za sve članove obitelji, prijatelje i potrebnu opremu.

U usporedbi s vozilom Model Y s 5 sjedala, ova nova konfiguracija putničkog prostora ima dodatni, treći red sjedala s dva sjedala okrenuta prema naprijed koja se preklapaju za maksimalno povećanje kapaciteta pohrane. Pristup trećem redu sjedala jednostavan je zahvaljujući gumbima za ulazak koji se nalaze bočno na naslonu svih sjedala u drugom redu. Kad se ti gumbi pritisnu, drugi red sjedala klizno se pomiče prema naprijed i preklapa, što omogućuje jednostavan ulazak i izlazak iz vozila. Nakon što sjednu, putnici u trećem redu sjedala imaju udoban prostor za glavu jer su smješteni ispod stražnjeg stakla, a na raspolaganju su im i dva USB-C priključka za punjenje mobilnih uređaja.

Model Y sa 7 sjedala ima zapremninu prtljažnog prostora do 2040 litara. U cijelosti dizajniran kao električno vozilo, bez velikog motora sprijeda i spremnika za gorivo straga, pruža 117 l prostora za pohranu ispod prednjeg poklopca i 363 l prostora za pohranu iza trećeg reda sjedala. To znači da čak i kad je 7 putnika udobno smješteno u putničkom prostoru, vlasnici i dalje mogu staviti 2 kofera ručne prtljage u stražnji prtljažnik i 2 velike torbe u prednji prtljažnik. A kad se treći red sjedala preklopi, dostupno je 753 l prostora za jednostavan prijevoz kolica, romobila, sklopivih krevetića ili čak 850 pelena.

Premium značajke i ekosustav

Opcija sa 7 sjedala dostupna je isključivo za Model Y Long Range All-Wheel Drive. Proizveden u europskoj Teslinoj tvornici Gigafactory Berlin-Brandenburg, Model Y Long Range All-Wheel Drive sa 7 sjedala donosi najkvalitetnije premium materijale, praktičan je i siguran, a sadrži značajke povezivosti u osnovnoj opremi.

  • +6
Tesla Model Y Long Range All-Wheel Drive sada i sa 7 sjedala Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Kao i sva Teslina vozila, i Model Y Long Range All-Wheel Drive sa 7 sjedala ima pristup Teslinoj mreži Superchargera, najvećoj i najpouzdanijoj mreži za iznimno brzo punjenje na svijetu. U kombinaciji s dosegom od 533 km WLTP (565 km proc. sa standardnim 19” kotačima) i s iznimno učinkovitim pogonskim sklopom, to znači da će zaustavljanja za punjenja tijekom obiteljskih putovanja biti kraća i dobiti ćete više kilometara za svaki euro potrošen na punjenje.

Model Y cjenovno je i puno pristupačniji nego što većina misli – kad se u obzir uzme ušteda goriva i minimalni troškovi održavanja, troškovi posjedovanja za Model Y slični su onima vozila masovne proizvodnje niže klase.

Prve isporuke vozila Model Y Long Range All-Wheel Drive sa 7 sjedala će u Europi započeti još u ovom tromjesečju. Prema cijenama iz konfiguratora početna cijena za Model Y Long Range All-Wheel Drive sa 7 sjedala kreće od 55.485 eura.