preuzimanje Commerzbanka

'Ako UniCreditu to uspije njemačke tvrtke dobivat će manje kredita'

07.10.2024 u 15:39

Bionic
Reading

Potencijalno UniCreditovo preuzimanje Commerzbanka nosi sa sobom i značajne rizike, uključujući i slabije kreditiranje malih i srednjih tvrtki, upozorila je u ponedjeljak nova izvršna direktorica Bettina Orlopp

Vlasnica Zagrebačke banke razmišlja o povezivanju s njemačkim zajmodavcem u kojem je početkom rujna kupila udio od ukupno devet posto, uključujući paket dionica u vlasništvu njemačke vlade i dionice nabavljene na burzi.

Potom su izvijestili da su se poslužili financijskim instrumentima kako bi pripremili teren za povećanje udjela na 21 posto, pod uvjetom da dobiju zeleno svjetlo Europske središnje banke (ECB). Dodali su i da su zatražili njihovu dozvolu da ga naknadno podignu na 29.99 posto.

Potezi talijanske banke uzvitlali su prašinu u njemačkim političkim krugovima i u upravi Commerzbanka.

Integracija dviju banaka bila bi izuzetno teška, ustvrdila je Orlopp za njemački poslovni list Handelsblatt, ukazujući na poteškoće u spajanju Commerzbanka i Dresdner Banka u 2008. godini.

"Ne možemo si priuštiti takav zastoj u današnjem svijetu tehnoloških previranja i vrlo intenzivne konkurencije", naglasila je.

Spajanje bi po njezinim riječima moglo utjecati i na kreditiranje. 

Ako UniCreditu pođe za rukom da preuzme Commerzbank, njemačka srednja poduzeća i korporacije dobivat će i manje kredita, tvrdi Orlopp.

Udruge malih i srednjih njemačkih tvrtki nisu previše zabrinute, sudeći po izjavama čelnika koji ističu moguće prednosti spajanja.

"(Spajanje) bi moglo pokrenuti transformaciju posrnulog poslovanja Commerzbanke koja je hitno potrebna kako bi banka ponovno postala konkurentna, a to bi bila prednost i za njemačke tvrtke", rekao je krajem rujna za Reuters Marc Tenbieg, direktor udruge DMB koja okuplja više od 27.000 malih i srednjih poduzeća.

Glavni ekonomist u udruženju BVMW s 29.000 članova Hans-Juergen Voelz rekao je pak da komercijalne banke moraju rasti kako bi povećale zaradu i bilancu i time ojačale kapacitete za kreditiranje kompanija.

"Mi smo za takvu transakciju ako banci, u aktualnom slučaju Commerzbanku, spajanje s drugom europskom bankarskom institucijom pomaže da postigne takav rezultat", rekao je Voelz.

Commerzbank procjenjuje da upravlja s otprilike 30 posto trgovine njemačkih izvozno orijentiranih tvrtki s ostatkom svijeta.