voće i povrće

Britancima je prekipjelo: Traže totalnu zabranu plastične ambalaže!

17.10.2024 u 13:50

Bionic
Reading

Wrap (Waste & Resources Action Programme), britanska dobrotvorna organizacija za borbu protiv otpada, poziva britansku vladu da do 2030. godine zabrani pakiranje voća i povrća u plastičnu ambalažu

Za svježe namirnice plastika je ubojstvo, a najveći rizik predstavlja za ljude koji je konzumiraju. Istraživanja su pokazala da tvari koje se koriste za izradu plastičnih proizvoda mogu dospjeti u hranu i piće, stoga se Wrap zalaže za zabranu prodaje svježih proizvoda kao što su banane i jabuke u plastičnoj ambalaži. Međutim proizvođači i institucije za sigurnost hrane tvrde da su te razine koje se i nađu u našoj hrani toliko niske da ne predstavljaju nikakvu opasnost za ljudsko zdravlje.

Wrap poziva britansku vladu da do 2030. godine zabrani plastično pakiranje za 21 vrstu voća i povrća, uključujući rajčicu, mrkvu i avokado, prenosi The Guardian.

Wrap smatra da bi vladina zabrana bila najučinkovitiji način da se prekine začarani krug koji samo doprinosi tome da britanska kućanstva bacaju gotovo 100 milijardi komada plastične ambalaže godišnje, kao i činjenici da ogromna količina hrane na kraju završi u kantama za smeće.

Suočene s istim problemom, druge zemlje, poput Francuske, već su donijele zakone kojima se zabranjuje plastično pakiranje mnogih svježih proizvoda.

Najveća promjena u maloprodaji

U 2018. godini britanski supermarketi i prehrambene kompanije postavili su si ciljeve koji se tiču smanjenja plastične ambalaže.

Ona je korisna trgovačkim lancima jer im donosi manje otpada u trgovinama, jednostavniju proizvodnju i uredne police. No plastično pakiranje za kupce znači više otpada, više razvrstavanja i bacanja hrane.

Prema statističkim podacima, oko 30 posto kupljenih svježih proizvoda završilo je u kanti za smeće jer unaprijed određene zapakirane količine hrane prisiljavaju ljude da kupuju više no što im je potrebno.

Više od pola proizvoda dolazi u nepotrebnoj plastici

Prema Wrapovoj procjeni, zabrana plastičnih pakiranja određene hrane (kada se prodaje u količinama manjim od 1,5 kilograma) mogla bi spriječiti bacanje 100.000 tona voća i povrća godišnje, eliminirajući time 13.000 tona plastične folije za jednokratnu upotrebu.

Wrap predlaže i da se u takozvanoj 'drugoj fazi' zabrana proširi na sve neobrezane proizvode, uz neke iznimke, poput mekog voća i začinskog bilja.

Poziv na zabranu dolazi nakon što je istraživanje pokazalo da 51 posto artikala hrane i pića u britanskim supermarketima dolazi u nepotrebnoj plastičnoj ambalaži.

Studija DS Smith proučavala je više od 1500 proizvoda i otkrila da su najgori 'prijestupnici' prerađena hrana, uključujući gotova jela. Plastika koja se može izbjeći pronađena je na 90 posto gotovih jela, 89 posto nepotrebno pakiranih proizvoda su kruh, riža i žitarice, a 83 posto otpada na mliječne proizvode te 80 posto na meso i ribu.