iskorištene kvote

Bruxelles uvodi carine i na uvoz jaja iz Ukrajine

20.06.2024 u 15:25

Bionic
Reading

Europska komisija uvest će u iduća dva tjedna carine na uvoz jaja iz Ukrajine zbog iskorištenih kvota, rekao je glasnogovornik EK

EU je liberalizirao uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine kako bi ublažio pritisak ruske invazije na ukrajinsko gospodarstvo, napominje Reuters.

Val jeftinog uvoza zabrinuo je europske poljoprivrednike i pokrenuo val prosvjeda pa je Komisija ograničila ukrajinske isporuke peradi, šećera, žitarica i meda.

U utorak Bruxelles je izvijestio da će uvesti carine na uvoz zobi budući da su ukrajinski poljoprivrednici iskoristili kvote.

EK sada priprema carine i na uvoz jaja, nakon prigovora europske industrije da je jeftiniji uvoz iz Ukrajine zapriječio oporavak proizvodnje od krize koju je izazvala ptičja gripa.

Europski uvoz jaja iz Ukrajine skočio je lani za 75 posto, a uzlazni trend nastavljen je i na početku 2024., pokazuju europski podaci.

Ukrajina je danas glavni dobavljač jaja za EU.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede odbilo je komentirati najavu europskih carina, a udruga proizvođača nije odmah bila dostupna za komentar.

Krajem svibnja Ukrajina je izvijestila da će zbog iskorištenih kvota zabraniti izvoz šećera u EU do kraja godine.

sve osim nogometa

Učitavanje...