PRESKUPA HRVATSKA

'Četiri hamburgera i cole 500 kuna. Pitanje je koliko puta nekog možete tako oženiti'

27.07.2024 u 11:55

Bionic
Reading

Ekonomski analitičar Neven Vidaković dao je zanimljiv komentar na temu rasta cijena i usluga te dugoročnih posljedica koje ono može ostaviti na ovdašnje gospodarstvo i turizam

Gostujući u HRT-ovom Studiju 4, Vidaković se pridružio plejadi ekonomista koji upozoravaju da je jednom izgubljenog gosta puno teže vratiti, a nekontroliranim poskupljenjima takvih će gostiju biti sve više.

'Mi smo zauzeli stav, ja mogu nešto prodati po nekoj cijeni i to tako ide. Ja sam sad na otoku Visu, gdje su u restoranu četiri hamburgera i četiri Coca-Cole 500 kuna. Puno bolje zvuči kad se kaže u kunama. Znači, netko to hoće platiti. Zašto je taj stav kratkoročan? Zato što pitanje je, kako se stručno kaže, koliko puta nekog možete oženit. Turist koji je došao, platio je, vidio je cijene, sljedeće godine možda neće doći. A svi znamo da kad izgubite gosta, puno teže ga je vratiti. I to je cijena koju smo mi već sad polako počeli plaćati, malo u padu noćenja i malo u padu izvanpansionske potrošnje. To se jednostavno mora dogoditi s ovakvim rastom cijena', kaže Vidaković.

  • +11
Vrućina i turisti u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanović