ekološki inovativne tehnologije

Ciparska delegacija posjetila IN2 grupu u sklopu EU projekta SeaTecHub za očuvanje europskih mora

17.07.2024 u 09:15

Bionic
Reading

IN grupa je u sklopu EU projekta SeaTecHub nedavno ugostila delegaciju iz Cipra i hrvatske partnere projekta. SeaTecHub – hrvatsko – ciparski centar izvrsnosti namijenjen je ekološki inovativnim tehnologijama za zdrava i produktivna mora

Aktivnosti projekta provodi 14 partnera iz akademskih i istraživačkih tehnoloških organizacija, javnih institucija, poslovnog sektora i nevladinih organizacija. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije iz programa Obzor (Horizon Europe), a za provedbu projektnih aktivnosti dodijeljeno je ukupno 4.999.577,50 EUR.

Ciparski Institut za pomorstvo (CMMI - Cyprus Marine and Maritime Institute) koordinator je projekta, a IN2 grupa sudjeluje u projektu kao partner iz gospodarskog sektora.

'IN2 grupa je prepoznati partner javnih institucija u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji. Možemo reći da smo tvornica softvera, poželjan i stabilan partner za predstojeće digitalne reforme. Svojim dugogodišnjim iskustvom i znanjem brzo odgovaramo na različite izazove i savjetujemo kako razvijati IT rješenja zahvaljujući kojima će procesi biti efikasniji, što znači da znamo kako velike sustave učiniti bržim i produktivnijim. Upravo je i ova suradnja jedan od pokazatelja da je IN2 grupa prepoznata kao nacionalni hub ideja za zdrava i produktivna mora, s obzirom na svoje iskustva na tom području u Hrvatskoj', naglasio je Ivan Gabrić, predsjednik Uprave IN2 grupe tijekom posjeta delegacije.

SeaTecHub projekt ima ciljeve u pet glavnih sektora – akvakultura i ribarstvo, pametne luke, pomorska sigurnost i zaštita, istraživanje i obrazovanje te pomorske tehnologije. Zajednički ciljevi svih pet sektora su poboljšanje u upravljanju, doprinos dekarbonizaciji, razvoj novih tehnologija i oprema za zaštitu mora, prostorno planiranje i robotizacija. Ideja projekta je pronaći najadekvatniji način u kojem istovremeno čuvamo mora i njihovu bioraznolikost, ali i provodimo potrebne gospodarske djelatnosti koje su nužne za funkcioniranje ekonomije.

U sklopu projekta su do sada održane brojne konferencije, radionice i sastanci u cilju razmjene znanja i realizacije pojedinih faza projekta a upravo je jedan takav sastanak održan i u IN2 grupi u sklopu kojeg je članovima konzorcija predstavljen rad grupacije te je odrađen jedan dio B2B razgovora.

'Prilikom našeg posjeta IN2 grupi u sklopu SeaTecHub projekta upoznali smo detaljnije poslovanje grupacije, njihove brojne IT projekte koje kreiraju i provode za institucije i kompanije iz različitih sektora poput zdravstva, javne uprave, prostornog uređenje, financija i osiguranja. Jedna od glavnih tema sastanka je bila i nadolazeća razmjena stručnjaka između CMMI-ja i IN2 grupe koja će se organizirati do kraja ove godine. Razmjena stručnjaka dodatno će doprinijeti razvoju inovativne platforme SeaTecHub koja ima za cilj digitalizirati zajednički inovacijski proces između ekosustava Hrvatske i Cipra', istaknuo je Alberto Sposito, znanstveni suradnik/voditelj projekta u CMMI.

Na susretu u Zagrebu u IN2 grupi sudjelovali su i predstavnici FER-a, kao dio jedne od najvažnijih obrazovnih institucija u Hrvatskoj za stručnjake na području IT industrije, ali i važan partner na SeaTecHub projektu.

'Bilo nam je izrazito zadovoljstvo u Zagrebu i Šibeniku ugostiti projektne partnere iz Cipra. Vjerujemo da su ovakvi susreti uvijek puni razmjene znanja i dijaloga. Cilj nam je što više približiti naša dva inovacijska ekosustava i ostvariti suradnju na dobrobit obje strane. Uvijek je vrlo zanimljivo upoznati partnere na projektu u njihovom punom kapacitetu izvan samog projekta. Posjet IN2 grupi, gdje smo imali priliku upoznati se s dijelom njihovih aktivnosti, bio nam je iznimno zanimljiv i poučan te je otvorio vrata nekim novim idejama koje planiramo implementirati tijekom SeaTecHub projekta', izjavila je dr. sc. Barbara Arbanas Pascoal Ferreira, iz Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo, Fakulteta elektortehnike i računarstva u Zagrebu.

SeaTecHub projekt završava krajem svibnja 2027. godine kada će se predstaviti sva postignuća u sklopu zajedničkih napora da se zahvaljujući IT tehnologiji unaprijede gospodarske aktivnosti u europskim morima. Očuvanje mora, uz održivu gospodarsku aktivnost, krajnji je cilj svih sudionika u projektu kao i razmjena znanja i iskustva zahvaljujući kojoj svi akteri mogu napredovati i biti uspješniji u budućnosti.